Direct naar artikelinhoud

Burgemeester Lippens vreest einde van Knokke-Heist: "Plannen voor proefeiland zijn degoutant"

Burgemeester Lippens vreest einde van Knokke-Heist: "Plannen voor proefeiland zijn degoutant"
Beeld rv

Burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) reageert furieus op de plannen om een kunstmatig proefeiland voor de kust van Knokke-Heist aan te leggen. Hij roept iedereen op zich te verzetten en een petitie te tekenen. "Als de plannen worden uitgevoerd, is dat het einde van Knokke-Heist als badstad", zucht Lippens. "De beslissing is degoutant en maakt onze kust kapot."

Er is voor de periode 2020-2026 een nieuw ontwerp van het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) voor het Belgische deel van de Noordzee. "Dit plan bevat enkele belangrijke keuzes die een gigantische impact zullen hebben op onze gemeente en ons strand in het bijzonder. Zo wil men voor onze kust een kunstmatig proefeiland aanleggen, een project dat onze prachtige kustzone op termijn zal herleiden tot een zielloos en doods kanaal", zegt burgemeester Lippens. 

En Lippens spaart ook zijn kritiek op zijn collega-burgemeesters uit Damme en Brugge niet. “Burgemeester Coens (Damme, red.) en Landuyt (Brugge, red.) doen er alles aan om dat proefeiland te steunen. Zij proberen zo het scheepvaartverkeer richting Zeebrugge en Damme te stimuleren. Hun dubbele agenda is nefast voor ons”, aldus Lippens.

'Willen ze de kust echt kapot?'
Leopold Lippens, burgemeester Knokke-Heist

Volgens de graaf is de beslissing een aanslag op de kust met verregaande gevolgen. "Wij willen onze badplaats aan de Noordzee met zijn bruisende golven en prachtig uitzicht behouden en zeker geen eiland vlak voor ons strand neergepoot zien. Wij zouden een kanaal overhouden zonder golven, zonder charme, waar alles blijft drijven, een dode zee… Onaanvaardbaar! Willen ze de kust echt kapot?" 

Minister Ben Weyts (N-VA) reageert rustig op de aantijgingen van Lippens. Volgens hem betekent zo’n eiland zeker niet het einde van Knokke-Heist. “We voorzien dit proefeiland net om te voorkomen dat de kust letterlijk kapot zou gaan. De mogelijke effecten die door Lippens worden gesuggereerd zoals het ontbreken van golven zullen zich niet voordoen bij de aanleg van een beperkt proefeiland voor de kust van Knokke. Die aanleg heeft net als bedoeling om hieruit te leren en eventuele negatieve effecten zoveel als mogelijk te vermijden in de toekomst. Burgemeester Lippens weet dat”, aldus Weyts.

Burgemeester Leopold Lippens.Beeld Photo News