Vrijdag vonnis in zaak asbeststort Sint-Niklaas

© mgb

In de zaak van het bedrijf SVK, dat het asbeststort in Sint-Niklaas uitbaatte, wordt vrijdag de uitspraak van de correctionele rechtbank van Dendermonde verwacht. De firma en de zaakvoerder riskeren slechts een beperkte geldboete, omdat de overtredingen in een lagere categorie van het sociaal strafrecht vallen aangezien er bij asbest niet onmiddellijk slachtoffers zijn.

De zaak is gebaseerd op vaststellingen op 15 juni 2017 bij een controle van de dienst Toezicht op het welzijn van de werknemers van de FOD Werk. De werknemers zouden zijn blootgesteld aan asbestvezels in de lucht door onvoldoende afscherming en ze zouden geen goede opleiding gekregen hebben om asbest te verwerken.

De milieuvergunning van het bedrijf SVK in Sint-Niklaas, dat normaal tot 2026 een asbeststort mocht uitbaten, werd begin maart ingetrokken door de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Het bedrijf werd al verschillende keren gewaarschuwd dat het niet aan de milieuvoorwaarden voldeed en kreeg verschillende processen-verbaal van de milieu-inspectie.

“De werknemers werden bewust blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen en de onveilige werkwijze werd wetens en willens volgehouden. De gevolgen zullen jammer genoeg maar binnen 20 of 30 jaar duidelijk zijn”, stelde de arbeidsauditeur bij de behandeling van de zaak.

De verdediging gaat voor de vrijspraak, omdat er geen bewijs zou zijn dat er asbestvezels vrijgekomen zouden zijn. De onderneming zou volgens haar advocaten ook voldoende gedaan hebben om de werknemers op de hoogte te houden van de gevaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen