Een derde van personeel aan het werk in Vlaamse gevangenissen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een derde van het personeel is aan de slag gegaan in de Vlaamse gevangenissen. In Wallonië bedroeg de opkomst 59 procent. Dat laat Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen weten. In de Vlaamse gevangenissen is vandaag 37,55 procent van het personeel aan de slag. Bij de nachtploeg bedroeg de opkomst 59,83 procent en bij de ochtendploeg 34,73 procent. In Wallonië ging het 's nachts om 61,14 procent en overdag om 59,02 procent.

De vakbonden hebben gekozen voor alternerende stakingen, wat het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië verklaart. Gisteren waren de Waalse gevangenissen aan de beurt, vandaag de Vlaamse en morgen de Brusselse.

Volgens Van De Vijver zijn vooral de gemeenschappelijke activiteiten zoals wandelingen en bezoek moeilijk te organiseren door de beperkte personeelsbezetting. In verschillende inrichtingen hebben de gedetineerden sinds het begin van de acties geen bezoek kunnen ontvangen.

"In vrijwel elke inrichting zal getracht worden om de gedetineerden vandaag een wandeling te geven. Het bezoek zal slechts in enkele inrichtingen kunnen plaatsvinden als gevolg van de beperkte personeelsbezetting", zegt Van De Vijver.

Sinds vorige dinsdag staken de cipiers tegen de ontwerptekst voor een minimale of gegarandeerde dienstverlening bij stakingen in de gevangenissen die minister Koen Geens (CD&V) wil invoeren. Een overleg vandaag verliep volgens de bonden constructief, maar bracht geen oplossing. Maandag en dinsdag gaan de gesprekken voort.

bron: Belga