Werd de jonge Belg Thomas Ngeze vermoord in Zuid-Afrika?

Bijna anderhalve week geleden werd de jonge jurist, 27 jaar, van Rwandese afkomst, afgestudeerd aan de universiteit van Gent, dood aangetroffen in een hotelkamer in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij was opgehangen. Zijn familie is ervan overtuigd dat hij eerst gewurgd werd en daarna pas opgehangen en laat een autopsie uitvoeren. Het resultaat daarvan is nog niet bekend en de Belgische ambassade in Zuid-Afrika wil geen informatie kwijt over het dossier. Want dit lijkt een delicate kwestie: veel wijst in de richting van Rwandese geheimagenten die Thomas Ngeze omgebracht zouden hebben omdat hij ... de zoon is van Hassan Ngeze, één van de veroordeelden voor de genocide in Rwanda in 1994. Alvast de familie is daarvan overtuigd.

2003 AFP

Hassan Ngeze en de genocide in Rwanda

Vader Hassan Ngeze werd in 2007 door het Internationaal Rwanda Tribunaal in Arusha, Tanzania, in beroep veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de genocide op de Tutsi's in Rwanda. Hij zat toen al tien jaar in de gevangenis. Zijn straf moet hij uitzitten in Mali. Begin deze maand deed hij een aanvraag voor vervroegde vrijlating, na twee derden van zijn straf.

Het Rwandese regime reageerde toen woedend op die vraag. Eerder al kregen andere veroordeelden voor genocide de gunst van een vervroegde vrijlating, telkens tot grote verontwaardiging van de Rwandese machthebbers.

De beslissing om Hassan Ngeze vervroegd vrij te laten is nog niet gevallen. Maar amper een tiental dagen na zijn aanvraag werd zoon Thomas dus dood teruggevonden in een hotelkamer in Johannesburg, volgens eensluidende bronnen nadat hij een afspraak had gehad met leden van de Rwandese ambassade. Alvast vader Hassan Ngeze heeft al vanuit de gevangenis laten weten dat hij ervan overtuigd is dat zijn zoon vermoord werd uit wraak en om de familie af te dreigen.

Thomas Ngeze tussen Brugge, Gent en Johannesburg

Zoon Thomas Ngeze was een peuter ten tijde van de genocide in Rwanda en groeide op in Brugge. Hij studeerde rechten aan de UGent, specialiseerde zich in het internationaal recht en liep in 2015 nog een maand stage bij Buitenlandse Zaken in Brussel. De jongeman heeft vele talenten, specialiseert zich in internationaal recht en trekt na zijn studies naar Zuid-Afrika. Daar kan hij alvast een jaar aan de slag bij het United Nations Population Fund in Johannesburg. Daarna solliciteert hij bij een internationaal advocatenbureau en hij krijgt de job. De toekomst lacht hem toe. 

Wat er dan precies gebeurd is op 15 juni blijft nog onduidelijk.

Volgens familie en kennissen had Thomas een afspraak met mensen van de Rwandese ambassade in Zuid-Afrika in een hotel. Sommige bronnen zeggen zelfs dat hij nog met zijn zus zou gebeld hebben in hoge nood. Feit is dat hij op 16 juni dood aangetroffen wordt in de hotelkamer, opgehangen, en dat alvast de Zuid-Afrikaanse justitie dit een verdacht overlijden vindt. Er komt een autopsie maar wat die opgeleverd heeft is nog niet bekend. 

Rwandese geheimagenten?

De reputatie van de Rwandese ambassade in Zuid-Afrika belooft alvast niet veel goeds. Op oudjaaravond 2013 werd het vroegere hoofd van de Rwandese inlichtingendienst, intussen gevlucht naar Zuid-Afrika, dood aangetroffen in zijn hotelkamer: gewurgd. Een andere hooggeplaatste Rwandese opposant heeft er al vier aanslagen overleefd. In beide gevallen verwees de Zuid-Afrikaanse justitie naar Rwandese doodseskaders in het land.

Het onderzoek naar de dood van de jonge Belgische Rwandees Thomas Ngeze moet nog gevoerd worden maar in de Rwandese diaspora leeft de vrees dat hij de volgende in de rij geworden is. Terwijl Buitenlandse Zaken in Brussel geen enkele verdere informatie wil geven over deze dood van een Belg in het buitenland. En ook dat is uitzonderlijk. 

Meest gelezen