Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

"Salah Abdeslam spreekt, en dreigt"

Salah Abdeslam.Beeld Belga

Salah Abdeslam is in Frankrijk voor de zevende keer voor de onderzoeksrechter verschenen voor zijn betrokkenheid bij de aanslag in Parijs op 13 november 2015 en heeft voor de eerste keer over die aanslag gepraat. Dat zegt France RTL.

Bij de aanslag in Parijs kwamen 130 slachtoffers en 7 terroristen om het leven. Abdeslam is het enige nog levende lid van dat terreurcommando. Tot nu toe deed hij er vooral het zwijgen toe, maar deze keer zou hij spontaan een lange tirade hebben afgestoken "met politieke en religieuze inslag", zo bevestigen andere media. 

Abdeslam begon met de stelling dat hij geen advocaat nodig heeft, maar "vertrouwt op Allah". Van woorden van spijt was vervolgens geen sprake.

"We vallen jullie niet aan omdat jullie varkensvlees eten, wijn drinken of naar muziek luisteren. De moslims verdedigen zich tegen zij die hen aanvallen. Zet jullie woede opzij en denk even na. Jullie lijden enkel maar onder de fouten van jullie leiders."

Abdeslam haalde ook uit naar Frans president Macron, "van wie de dorst voor macht en roem ertoe aanzetten om het bloed van moslims te doen vloeien". "Het zal niet meer veilig zijn op ons grondgebied zolang dat blijft duren", zei Abdeslam.

Daarop las de rechter de twintig bladzijden met vragen voor, waarna Abdeslam weer naar zijn cel werd gebracht.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie