Direct naar artikelinhoud
Opinie

Berlijn zit sportief en politiek in zak en as

Berlijn zit sportief en politiek in zak en as
Beeld Filip claus

Frank Schlömer is oud-journalist van De Morgen. Hij schreef deze bijdrage vanuit Berlijn.

Berlijn is één groot tranendal geworden, ondanks het mooie weer en voor de deur staande vakanties. Het WK-voetbal draaide uit op een nationale catastrofe en er staat mogelijk nog een grotere te wachten: de val van Angela Merkel en haar regering.

In mijn stamcafé, Ständige Vertretung, zitten mannen te wenen alsof hun lief er met een ander vandoor is. Buiten scheuren anderen de buitenspiegelcondoom van hun auto en smijten hem in de Spree; taxichauffeurs halen het Duitse vlaggetje weg en hebben ook al een schuldige paraat.

Mesut Özil heeft het voor velen allemaal verknald, niet alleen omdat hij slecht heeft gespeeld maar ook omdat 'Erdogate' weer bovenkomt. Hij is een Duitse Nationalspieler met Turkse roots die zich onlangs met de autocraat uit Ankara liet fotograferen en trots verklaarde dat hij met "onze president" op het plaatje stond. Hij bedoelde daar niet bondspresident Frank-Walter Steinmeier mee, maar Recep Tayyip Erdogan.

Het land stond op zijn kop, maar Özil zou dat met glansprestaties op het WK wel van zich afschudden. Zoals die zelfingenomen Duitse voetbalmiljonairs het WK-varkentje wel even zouden wassen en die gouden trofee zeker zouden meebrengen naar waar hij thuishoort: Berlijn. Het grootmachtsdenken, waarmee velen ook in het Berlijnse Regierungsviertel behept zijn, heeft een forse knauw gekregen en het heeft tot woensdag laat in de nacht geduurd voordat Berlijn besefte dat de wereld en het WK ook zonder Duitsland voort zullen draaien.

Het snelst op de bal in deze nationale catastrofe speelde de Mannschaft dan toch nog zelf. In een open brief aan de fans heeft ze zich voor het misbaksel verontschuldigd en gezegd dat ze terecht werd uitgeschakeld. Dat de strijders hun wonden likken klopt niet want ze hebben niet eens gestreden. Daar is men het in 'mijn' Ständige Vertretung en 'mijn' Berlijn helemaal over eens.

In mijn stamcafé, Ständige Vertretung, zitten mannen te wenen alsof hun lief er met een ander vandoor is

Tijdens het hele weekend zal de sportieve afgang nog wel het gespreksthema blijven in de auto's die richting zuiden vertrekken en zeker ook bij diegenen die aan de vele Berlijnse meren gaan liggen. Die ene nuchtere stamgast in het café zag het Mannschaft-geknoei alvast positief. "De regering moet nu het vliegtuig niet charteren dat Angela Merkel naar de WK-finale in Moskou zou brengen. Wij Duitse burgers besparen dus elk een beetje belastinggeld."

Teloorgang van de EU

De naam is gevallen, Angela Merkel, die door steeds minder Duitsers Angie wordt genoemd. Zij zal namelijk in de spits spelen in de tweede grote catastrofe die op Berlijn dreigt af te komen. De fans die nu nog met het trauma van de Niederlage vechten, zouden straks na hun verlof weleens naar een ander Duitsland kunnen terugkeren.

Een Duitsland zonder Merkel en zonder regering, omdat uitgerekend haar rechts-conservatieve Beierse zusterpartij CSU er de stekker wil uittrekken. Minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, dreigt op 1 juli de Duitse grenzen te sluiten als Merkel vanavond niet met een aanvaardbare regeling voor het vluchtelingenprobleem uit Brussel terugkeert. Dat er nu 95 procent minder migranten naar Europa komen dan in 2015 interesseert de minister geen barst.

De fans die nu nog met het trauma van de Niederlage vechten, zouden straks na hun verlof weleens naar een ander Duitsland kunnen terugkeren

Seehofer heeft het zover gekregen dat de Freistaat Beieren in Duitsland alles domineert, hoewel de zuidelijke deelstaat nog nooit een bondskanselier heeft mogen leveren na WO II. Als het water tussen beide partijgenoten te diep blijft en Merkel Seehofer uit de regering zet, ligt haar kabinet er. Kort voor de EU-top hield ze gisteren nog een opvallend combattieve mededeling waarmee ze haar regering en haar eigen politieke hachje wilde redden.

Duitse media hebben het inzake de bondskanselier al over Endzeit en, in toespeling op het voetbal, over 'Merkels finale'. In haar toespraak voor de bondsdag schetste ze het doemscenario van de teloorgang van de hele Europese Unie als de Duitse regering valt of Seehofer zijn zin krijgt. Eén man heeft echter duidelijk gemaakt daar hoegenaamd niet van onder de indruk te zijn: minister Horst Seehofer is tijdens de speech van Merkel gisteren gewoon weggebleven uit het parlement.

Soms kan een mens zelfs in de kroeg iets opsteken. Iemand zei dat als Angela Merkel valt, ze alvast aan haar memoires kan beginnen schrijven en dat die geen mooiere titel zouden kunnen dragen dan "Wir haben es nicht geschafft".