Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Generatiewissel op komst bij Mannschaft

Joachim Löw geeft zijn middenvelder Mesut Özil raad in de fatale match tegen Zuid-Korea.Beeld Photo News

Uitgeschakeld worden op het WK voetbal, tezamen met Saudi-Arabië, Costa Rica en Panama. Duitsland is in shock. Vooral bondscoach Joachim Löw wordt in de media met de vinger gewezen.

De Duitse voetbalbond DFB gaat de komende dagen met Joachim Löw in gesprek over diens toekomst. De bondscoach, in dienst sinds 2006, zette een maand voor het WK in Rusland nog zijn handtekening onder een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar. Maar na de uitschakeling zei hij daarover: "Ik weet niet hoe het verdergaat, daarvoor is het te vroeg. Ik ben vooral zwaar teleurgesteld dat we het niet gered hebben."

Het hoogtepunt van twaalf jaar Löw was in 2014, toen Duitsland wereldkampioen werd. In de halve finale werd het thuisland Brazilië met maar liefst 7-1 verslagen. In de finale was Duitsland te sterk voor Argentinië, dat de Rode Duivels onderweg had uitgeschakeld. Op de WK's van 2006 en 2010 werd Duitsland onder leiding van Löw derde.

Daarom wordt de afgang van Duitsland gezien als het absolute dieptepunt. Na de nederlaag tegen Zuid-Korea (2-0) mocht de titelverdediger al na drie wedstrijden weer naar huis. Daar was niet op gerekend. Veel kritiek richt zich op de Duitse trainer. "Löw heeft veel krediet opgebouwd na het succes van 2014, maar dat is nu voorbij", schrijft Deutsche Welle. "Zijn fouten in Rusland betekenen dat zijn tijd voorbij is. Löws loyaliteit aan zijn kernteam is zijn achilleshiel geworden."

Sami Khedira, Mats Hummels, Mesut Özil, Manuel Neuer en Thomas Müller behoorden tot de gouden generatie die Duitsland de wereldtitel bracht. Maar in Rusland waren ze niet de onverzettelijke kampioenen van Brazilië.

Dat onderschreef doelman en aanvoerder Neuer: "Wij moeten ons als spelers verantwoorden. Geen enkele keer stond er dit WK een team op het veld dat werd gerespecteerd door de tegenstander. Er stond hier geen wereldkampioen op het veld. We hebben het met zijn allen verprutst."

'Zijn fouten in Rusland betekenen dat zijn tijd voorbij is. Löws loyaliteit aan zijn kernteam is zijn achilleshiel geworden'
Deutsche Welle

Verjongingskuur

Aanvaller Müller gaf de schuld van de historisch vroege aftocht aan randzaken. Het ging in aanloop naar het WK in de Duitse pers weken over een foto van Özil en Ilkay Gündogan met de Turkse president Recep Erdogan. "Als je wereldkampioen bent, lig je onder een vergrootglas", zei Müller. "Dan word je geconfronteerd met zaken die niets met voetbal te maken hebben. Daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd."

Dat de discussie over de positie van Löw nu gevoerd wordt, is normaal, schrijft Der Spiegel in een analyse. "Zo groot was de vrije val van Rio (waar Duitsland wereldkampioen werd in 2014, red.) tot Kazan. Je komt als titelfavoriet aan en gaat tegelijk met Saudi-Arabië, Costa Rica en Panama naar huis. Over mogelijk opvolgers van Löw hebben we jarenlang niet eens hoeven nadenken. En dan verschijnen er plots namen: Arsène Wenger, bijvoorbeeld."

Ook de Mannschaft zelf zal de gevolgen van het WK-drama ondervinden. Een drastische generatiewissel lijkt op komst. Oudgedienden als Özil en Khedira (31) ontgoochelden op dit WK zo hard dat hun afscheid als international nakend is. Ook de Bayern-as met Neuer (32), Boateng (29), Hummels (29) en Müller (28) kon zijn stempel niet drukken. Spits Gómez (32) hoeft zich helemaal geen illusies meer te maken.

In september start de landencompetitie Nations League. Mogelijk is dit al de speeltuin voor een drastische verjonging binnen de Mannschaft. Het heropvissen van talent Sané lijkt evident.