Direct naar artikelinhoud
Treinverkeer

Twee minderjarigen bekennen dat ze stenen gooiden naar treinen, wat tot 12.000 minuten vertraging leidde

Twee minderjarigen bekennen dat ze stenen gooiden naar treinen, wat tot 12.000 minuten vertraging leidde
Beeld Baert Marc

Twee minderjarige jongens, van 13 en 15 jaar, hebben bekend dat ze eerder deze week stenen gooiden op de sporen nabij het station Brussel-Noord. Dat meldt het Brusselse parket. Uit een voorlopige balans van Infrabel blijkt dat hun daden tot 12.000 minuten vertraging en een honderdtal gedeeltelijk of volledig afgeschafte treinen leidden.

Zowel dinsdagavond als woensdagavond moest het treinverkeer in Brussel onderbroken worden omdat jongeren vanop een brug in Schaarbeek stenen gooiden naar voorbijrijdende treinen. Gewonden vielen er niet maar minstens één trein raakte beschadigd, zo meldde de federale politie woensdagavond. 

De federale spoorwegpolitie en de lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) stelden daarop een onderzoek in en gingen onder meer op zoek naar camerabeelden uit de omgeving. Donderdag werden drie minderjarigen opgepakt.

Camerabeelden

"Uit de beschikbare camerabeelden bleek dat één van hen niets met de feiten te maken had", zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. "De twee andere jongens, geboren in 2002 en 2005, werden verhoord en hebben bekend. Ze zouden zowel dinsdag- als woensdagavond stenen gegooid hebben. Hun ouders werden ook verhoord en zijn geschrokken van de feiten die hun kinderen zouden gepleegd hebben. Beide jongens zijn onbekend bij het gerecht."

De twee jongens werden na hun verhoor vrijgelaten maar moeten zich vandaag opnieuw met hun ouders aanbieden bij de procureur des konings. "Er zal dan beslist worden welk gevolg aan beide dossiers wordt gegeven."

Het parket deelde donderdag nog mee dat de feiten beschouwd worden als kwaadwillige belemmering van het verkeer, een misdrijf waarop gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar staan als het om meerderjarige daders gaat. Bovendien dreigen de jongeren en hun ouders op te draaien voor de schade aan de treinen en de spoorinfrastructuur, en voor de schade die de vertragingen hebben veroorzaakt. 

'We vinden dit levensgevaarlijke gedrag absoluut onaanvaardbaar'
Thomas Baeken, Infrabel

Honderd geschrapte treinen

Die kosten kunnen wel eens oplopen, zo blijkt uit een voorlopige balans van spoornetbeheerder Infrabel. De stenengooiers veroorzaakten in totaal ongeveer 12.000 minuten vertraging en een honderdtal gedeeltelijk of volledig afgeschafte treinen. 

Infrabel heeft een formele klacht ingediend. "We vinden dit levensgevaarlijke gedrag absoluut onaanvaardbaar", zegt woordvoerder Thomas Baeken. De spoornetbeheerder is van plan de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. Het is spoorwegmaatschappij NMBS die moet beslissen of ze de schade aan de trein en de kosten van de vertragingen op haar beurt op de daders verhaalt. De NMBS kon niet onmiddellijk een stand van zaken geven.