Direct naar artikelinhoud
Zelzate

Tweede Doel in de maak nabij Gentse haven

De modernistische wijk Klein Rusland in Zelzate, nabij de Gentse haven.Beeld Flickr/ArcheoNet Vlaanderen

Er is een tweede Doel in de maak, vlak bij de Gentse haven. Vandaag valt normaal het doek voor de bekende volkswijk Klein Rusland in het Oost-Vlaamse Zelzate.

De wijk wordt al jaren bedreigd door de uitbreiding van de Gentse haven en ligt al een tijdje aan de beademingsmachine. Vooral de ligging, tussen het kanaal Gent-Terneuzen en de N49 Antwerpen-Knokke, riep al een tijdje vragen op rond de leefbaarheid voor de inwoners. Het gevolg is dat er al een aantal jaar meer dan vijftig woningen leegstaan en de wijk jaar na jaar achteruitgaat.

De afgelopen maanden onderzocht Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers vijf toekomstscenario's. Die gingen uit van volledige renovatie tot een uitdoofscenario, waarbij de wijk op termijn verdwijnt als woongebied. Op basis van dat onderzoek kiest de Vlaamse regering vandaag normaal gezien voor het laatste alternatief.

De wijk stond model voor heel wat andere wijken in Vlaanderen, en vormde het decor voor films als 'Groenten uit Balen'

De 160 gezinnen die er nog wonen, zullen gefaseerd hun huis moeten verlaten en krijgen een nieuwe sociale huurwoning toegewezen op een andere plek in Zelzate.

Eerste sociale woonwijk

Klein Rusland was zo'n honderd jaar geleden de eerste sociale woonwijk van het land. Ontworpen door de befaamde modernistische architect Huib Hoste stond de wijk model voor heel wat andere wijken in Vlaanderen. Enkele van de modernistische huisjes werden al beschermd door Onroerend Erfgoed. Toch weegt de grote erfgoedwaarde blijkbaar niet genoeg door om de wijk te redden. "Zowel bij experts als bewoners zijn er sterke twijfels bij de haalbaarheid en de kwaliteit van de restauratie van de wijk. Dat laatste zou bovendien zeer duur zijn", luidt het rapport.

De wijk vormde in het verleden het decor voor bekende films als Groenten uit Balen en Noordzee-Texas.