Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Een migrant zit gehuld in een handdoek in een sporthal in het zuiden van Spanje, nadat hij werd gered uit een gammel bootje.Beeld REUTERS

Europa heeft een akkoord bereikt rond migratie. Bij een aanval op een Amerikaanse krantenredactie zijn zeker vijf doden gevallen. En hebt uw belastingbrief ook nog altijd niet ingevuld? Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Europa bereikt na zware en emotionele nacht akkoord over migratie

De Europese leiders hebben vanochtend vroeg een akkoord bereikt over het indammen van de migratiestroom. Om Italië te ontlasten, komen er in andere lidstaten ‘gecontroleerde centra’ voor het opvangen van asielzoekers. "Italië staat niet langer alleen", reageert de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

2. Kon zwaar ongeval met fietser in Antwerpen vermeden worden?

De Antwerpse administratie wist al langer dat het kruispunt waar vorige week een fietsster werd aangereden gevaarlijk was. Er lag zelfs een voorstel op tafel om het kruispunt veiliger te maken. Maar het stadsbestuur besliste anders.

3. Vijf doden na schietpartij op krantenredactie Maryland: verdachte uitte eerder al bedreigingen

Bij een schietpartij op de redactie van de krant Capital Gazette in Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn donderdag zeker vijf mensen om het leven gekomen

Agenten en hulpverleners voor het kantoor van 'The Capital Gazette'.Beeld EPA

4. "Salah Abdeslam spreekt, en dreigt"

Salah Abdeslam is in Frankrijk voor de zevende keer voor de onderzoeksrechter verschenen voor zijn betrokkenheid bij de aanslag in Parijs op 13 november 2015 en heeft voor de eerste keer over die aanslag gepraat. "Jullie lijden enkel maar onder de fouten van jullie leiders."

5. Compromis over neutrale sigarettenpakjes lijkt in aantocht

Twee jaar trekken en sleuren zou dan toch een compromis opleveren over de neutrale sigarettenpakjes. Volgende week zou minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het dossier erdoor willen duwen binnen de regering. CD&V en N-VA lijken bereid de link met de hogere leeftijdsgrens door te knippen.

6. Trumps hof van opperrechters is schaamteloos partijdig

Dankzij het vertrek van opperrechter Anthony Kennedy kan Donald Trump dit najaar het Hooggerechtshof nog verder naar zijn hand zetten. Voor conservatief Amerika is zijn presidentschap daarom nu al geslaagd.

Aan het koffieapparaat

1. De Rode Duivels kozen de harde weg, en dat kan hen niet worden verweten

Wij zijn al dolgedraaid, niks van aantrekken, maar als u dit verslag ernstig neemt, staan wij niet in voor de gevolgen. Voor wie het interesseert: België koos het moeilijke pad en moet tot aan de eventuele finale drie keer op reis. 

2. Meeste mensen dromen van triootje (maar doen het daarom nog niet)

Als er iets is waar Amerikanen over fantaseren, dan zijn het triootjes, ontdekte psycholoog Justin Lehmiller. Door met een enquête diep in hun hoofd te kijken, gaven ze hun diepste geheimen prijs.  

3. Waarom Joachim Pohlmann maandag in het leger gaat

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen"Als de vraag komt wat ik heb gedaan toen Europa werd bedreigd, zal ik niet moeten zeggen: 'Ik hield mij bezig met gemekker op Twitter.'"

Joachim Pohlmann.Beeld Bob Van Mol

4. Belastingbrief nog niet ingevuld? U bent niet alleen

Uiterlijk vandaag moet uw papieren belastingaangifte binnen zijn. Op 12 juli vervalt ook de termijn via Tax-on-web. En hoewel we daar twee maanden de tijd voor hadden, flirten velen van ons keer op keer met die onverbiddelijke deadline. Waarom toch?