Twee jongens (13 en 15 jaar) bekennen dat ze met stenen gooiden naar treinen in Brussel

© Belga

Twee jongens van 13 en 15 jaar hebben bekend dat ze met stenen gooiden op treinen en sporen in Schaarbeek. Dat gebeurde zowel dinsdag- als woensdagavond. Dat meldt het parket van Brussel.

rrln

De politie pakte aanvankelijk drie minderjarigen op voor de feiten, maar uit camerabeelden bleek dat één van hen er niets mee te maken had. Hij werd daarop vrijgelaten. De twee andere jongens (van 13 en 15 jaar) werden verhoord en bekenden de stenen te hebben gegooid.

Zowel dinsdag- als woensdagavond gooiden jongeren stenen vanaf een brug in Schaarbeek op de sporen en naar treinen. Daardoor lag het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Schaarbeek beide avonden een tijdlang stil.

Ouders geschrokken

Ook de ouders van de tieners werden verhoord. Ze zijn geschrokken van de daden van hun kinderen. Beide jongens zijn onbekend bij het gerecht.

Na verhoor werden de jongens in vrijheid gesteld. Ze moeten zich evenwel vrijdag opnieuw met hun ouders aanbieden bij de procureur des Konings. Er zal dan beslist worden welk gevolg aan beide dossiers wordt gegeven.

NMBS: “Hier wordt niet mee gelachen”

De NMBS neemt de zaak zeer hoog op, zegt woordvoerder Bart Crols. “Het is twee dagen na elkaar gebeurd, rond de spits. De ene konden de treinen ruim een uur niet rijden, de andere dag ongeveer een half uur. Daar wordt niet mee gelachen.”

Er wordt bekeken wat de geleden schade is, maar over een eventuele schadevergoeding valt nu nog niets te zeggen, aldus Crols nog.

12.000 minuten vertraging

Uit een voorlopige balans van spoornetbeheerder Infrabel blijkt dat de incidenten voor ongeveer 12.000 minuten vertraging en een honderdtal gedeeltelijk of volledig afgeschafte treinen hebben gezorgd. Er vielen geen gewonden, maar volgens de politie raakte minstens één trein beschadigd.

Infrabel heeft een formele klacht ingediend. “We vinden dit levensgevaarlijke gedrag absoluut onaanvaardbaar”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. De spoornetbeheerder is van plan de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. Er was geen schade aan de spoorinfrastructuur, maar het bedrijf moest wel personeel ter plaatse sturen enzovoort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen