Direct naar artikelinhoud
Tennis

Goffin heeft goede trainingsweek nodig na slechte grasvoorbereiding

David Goffin.Beeld BELGA

Maandag start David Goffin aan zijn zevende Wimbledon. Er hangt wat scepsis rond de Luikenaar, die zich met amper één fatsoenlijke graswedstrijd in de benen aandient in Londen. "Toch is het fijn om hier terug te zijn", zei hij bij de BBC.

Woensdag trainde David Goffin (ATP 9) op een wedstrijdbaan van de All England Club met Marin Cilic. Met voorbedachten rade deed hij dat: de beste Belgische speler kende een geaccidenteerde voorbereiding. Na zijn onverwachte uitschakeling op Roland Garros (vierde ronde tegen Marco Cecchinato) speelde hij op het minuscule exhibitietoernooitje in het Normandische Deauville twee matchen tegen enkele Franse spelers op rust. Een week later ging hij er meteen uit in de eerste ronde van Queen's tegen de sterke Spanjaard Feliciano López. Eigenlijk amper één fatsoenlijke graspartij dus in de aanloop naar Wimbledon.

"Die trainingen deze week zijn dan ook heel belangrijk", wist Goffin. "Zeker omdat ik tijd nodig heb om gewoon te raken aan het gras. De switch van gravel naar gras is echt wel een moeilijke overgang omdat het tegenovergestelde ondergronden zijn. Tegen Cilic trainen is daarom perfect want hij is zo'n goede grasspeler. Hij heeft al heel wat knappe resultaten gehaald met winst op Queen's verleden week en een finale hier vorig jaar. Het was geweldig."

Onze landgenoot was zelf niet aan het feest een jaar geleden. Hij moest toen vanuit zijn luie zetel het Londense strijdgewoel gadeslaan. "Voor mij is dit dan ook een speciaal toernooi", zei Goffin. "Zeker omdat ik hier vorig seizoen niet kon meedoen door die op Roland Garros opgelopen enkelblessure. Fijn dus om hier terug te zijn."

De liefde gaat trouwens dieper. "Wimbledon is een speciale plek", zei Goffin, die twee keer tot in de achtste finale geraakte op The Championships. "Ik heb hier mooie herinneringen. En als je dat verse gras ziet op die mooie banen, dan weet je weer waarom je tennis speelt."

Naast die sentimentele factor weet de nummer negen van de wereld ook dat hij best nog wat ATP-punten vergaart om zijn uitstekend seizoenslot van vorig jaar op te vangen. En hij wil nog wat achterstand inhalen in de race naar de Masters in Londen - Goffin staat momenteel twintigste, alleen de top acht mag deelnemen. Hopelijk wordt het voor hem dus ook qua resultaat een speciaal toernooi.

De Luikenaar oefent deze week op de All England Club om te wennen aan het gras.Beeld BELGA

Ook Ruben Bemelmans (ATP 104) wist zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Zo komen er zes Belgen maandag aan de start.

Darcis als coach

Steve Darcis is er niet bij als speler. De 33-jarige Luikenaar, die dit seizoen niet in actie komt omwille van een elleboogblessure, vertoeft wel in Londen om Yanina Wickmayer (WTA 102) bij te staan in haar 41ste grandslamtoernooi. "Voor mij is het dan ook een beetje moeilijk om hier rond te lopen", glimlachte Darcis bij de BBC. "Maar ik werk nu een paar weken met Wickmayer en doe dat ook graag."

De 28-jarige Antwerpse kende een moeilijke voorbereiding op Wimbledon, aangezien ze maar twee matchen in twee toernooien kon winnen en tevens sukkelde met haar rug. "Ze heeft nogal wat vertrouwen verloren met enkele spijtige nederlagen", wist Darcis. "Maar ze werkt enorm hard en ik ben er dan ook van overtuigd dat ze hier goed voor de dag gaat komen."

'De switch van gravel naar gras is echt wel moeilijk. Ik heb tijd nodig om gewoon te raken aan de ondergrond'
David Goffin

Dat verwacht de man die vijf jaar geleden Rafael Nadal versloeg op het centercourt van de All England Club ook van Roger Federer. "Voor mij is hij de grote favoriet op de eindzege. Hij kan op gras uit de voeten en hij zal heel gemotiveerd zijn nu hij gezien heeft hoeveel keer Nadal gewonnen heeft op Roland Garros (elf keer, FDW). Hij wil hier hetzelfde resultaat behalen." Federer is titelverdediger in Londen.

Wimbledon, van 2 juli tot en met 15 juli