Direct naar artikelinhoud
Vakantie

Zes werktips om zorgeloos op vakantie te vertrekken

Slecht nieuws: ook op reis kan je werk je achtervolgen. Want wie zich goed voelt op z'n job, geniet ook meer van zijn vakantie.Beeld thinkstock

Drie op de vier Belgen tellen af naar hun verlof. Doe je dat omdat je je job hartsgrondig beu bent? Slecht nieuws: ook op reis kan je werk je achtervolgen. Want wie zich goed voelt op z'n job, geniet ook meer van zijn vakantie.

Gelukkige werknemers genieten meer van het vooruitzicht op vakantie: 94 procent telt vol ongeduld af, tegenover 79 procent van degenen die niet blij zijn met hun job. Eens ze vertrokken zijn, kunnen ze de knop sneller omdraaien en genieten van de vakantie (97 procent tegenover 90 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team bij 800 Belgen. "Als je positief bent over je job, heeft dat gevolgen op alles: op de momenten waarop je samen bent met je familie, op je hobby's, en dus ook op je vakantie", legt Valerie Denis van Tempo-Team uit. 

"Vind je je job vervelend, dan heb je last van negatieve stress en zit je steeds met muizenissen in je hoofd, waardoor je vermoeid geraakt. Logisch dat je je werk dan moeilijker kan loslaten. Het is een vicieuze cirkel."

Ruim de helft van de ongelukkige werknemers (55 procent) geeft aan dat ze dringend nood hebben aan vakantie omdat ze zo moe zijn. "Vandaag kiezen we een job niet altijd om de juiste redenen: voor het loon of andere voordelen", zegt Denis. "Maar het zijn net de jobinhoud en de passie voor het werk die ervoor zorgen dat je tevreden bent of niet. Gelukkige werknemers zijn trouwens efficiënter én productiever, wat de werkgever dan weer ten goede komt."

Zes op de tien gelukkige werknemers verkiezen ook kortere vakanties, tegenover drie op de tien van de collega's die niét blij zijn met hun job

Oplossing voor problemen

Zes op de tiengelukkige werknemers verkiezen ook kortere vakanties, tegenover drie op de tien van de collega's die niét blij zijn met hun job. Als ze langer dan twee weken weg zijn, vindt een derde van de tevreden werknemers dat zelfs tijdverspilling (tegenover 24 procent).

"Wie gelukkig is met zijn job, ziet vakantie als een goede break, om daarna met nieuwe energie weer aan de slag te gaan", zegt Denis. "Wie een hekel heeft aan zijn job, ziet vakantie als een oplossing voor zijn problemen." Hoe vaker zij van hun werkplek weg zijn, hoe liever: slechts 32 procent is tevreden met hun vakantiedagen. In kmo's blijken werknemers overigens vaker ontevreden te zijn dan in grote bedrijven (46 procent tegenover 34 procent).

Pre-verlofstress

Tot slot: of we nu gelukkig zijn met onze job of niet, de dagen en weken vóór de vakantie kunnen enorm stresserend zijn. In de weken ervoor heeft één op de drie werknemers het drukker dan anders. 

Dat komt deels omdat er op het werk nog een hoop zaken in orde gebracht moeten worden, maar ook omdat de vakantie voorbereid moet worden en er opvang voor tijdens de schoolvakanties geregeld moet worden. Eén op de vijf geeft aan dat die professionele en familiale druk de dagen voor de vakantie érg stresserend kunnen maken. Dan maar snel naar een ligstoel op een exotisch strand – kwestie van al die stress snel te vergeten.

Kwart kiest zelf waar en wanneer hij werkt

Steeds meer werknemers mogen (deels) zelf kiezen waar en wanneer ze werken. Hun aantal is de laatste vier jaar met 35 procent gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Securex. Momenteel gaat het om één op de vier Belgische werknemers. 

Vooral degenen met een hoger diploma, bedienden en jongeren hebben meer flexibiliteit. Die vind je vooral in de IT- en internetdienstensector: daar vult 67 procent zelf in wanneer of waar ze werken. Ook het verzekeringswezen (65 procent) scoort goed. Wie zo'n flexibele job heeft, werkt harder dan werknemers zonder flexibiliteit. Ze ervaren weliswaar ook een hogere werkdruk (63 procent versus 53 procent), kloppen meer overuren (50 procent versus 36 procent) en zeggen vaker dat ze extra inspanningen doen voor hun organisatie (79 procent versus 63 procent).

Wie zo'n flexibele job heeft, werkt harder dan werknemers zonder flexibiliteit

Zo vertrek je zorgeloos

Elke Van Hoof, professor Gezondheidspsychologie en Welzijn (VUB en Huis voor Veerkracht), zet enkele tips op een rijtje.

Begin 14 dagen op voorhand al aan je vakantie te denken. Maak een lijstje van de belangrijke zaken die zéker nog moeten gebeuren. Komt er nog wat bij en komt je lijstje in het gedrang, overleg dan met je collega's of je baas. Laat iedereen die je mailt ook weten dat je er over veertien dagen even tussenuit bent, en zeg wie je dossiers zal beheren in jouw afwezigheid.

 Plan nu al extra herstelmomenten, zodat je niet uitgeput vertrekt.

— Geef minstens één dag langer aan in je 'out of office' dan je werkelijke vakantie. Zo kan je starten met de zaken die dan prioritair zijn en kan je rustig overleggen met de collega die je vervangen heeft tijdens je vakantie.

— Plan op voorhand al de eerste week van je terugkeer. En niet (alleen) het werk, maar ook een lunch met vrienden, sportmomenten… zodat je niet verrast wordt door een agenda die volgestouwd wordt met vergaderingen. Zo vermijd je de post-vakantiedip.

...en kom je zorgeloos terug

Zorg dat er minstens 24 uur zit tussen je terugkeer en je eerste dag terug op het werk. Je hersenen hebben even nodig om te acclimatiseren en je stressreactie zal minder hevig zijn.

— Breng een vakantiefoto mee, om nog even na te genieten.