Direct naar artikelinhoud
Begroting

Extra tekort van 204 miljoen in sociale zekerheid dreigt

Premier Charles Michel (MR).Beeld BELGA

Er dreigt een gat van 204 miljoen euro in de sociale zekerheid. Dat schrijft De Standaard op basis van voorspellingen van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Daarmee zal de sociale zekerheid dit jaar een stuk dieper in het rood gaan dan enkele maanden geleden bij de begrotingscontrole voorspeld.

Het tekort zou te maken met een vervroegde indexering van de uitkeringen en de hoger dan verwachte uitgaven van de ziekteverzekering en vooral de pensioenen. De uitgaven voor werkloosheid dalen dan weer dankzij de groeiende arbeidsmarkt. 

Op langere termijn dreigt een nog veel groter tekort. Volgens de prognoses van de RSZ stevent de sociale zekerheid tegen 2021 af op een tekort van liefst 2,9 miljard euro. Dat zou vooral te maken hebben met de hervorming van hoe de sociale zekerheid wordt gefinancierd. 

De komende weken start premier Charles Michel (MR) de gesprekken voor de begroting van 2019. Het startsein wordt gegeven door het rapport van het monitoringcomité – een groep topambtenaren – dat zal aanduiden hoe groot de inspanning voor 2019 zal zijn om het afgesproken begrotingsplan aan te houden. Dat rapport wordt de komende weken verwacht.