ASSISEN. SM-moord: Christian P. schuldig aan doodslag

De verdediging van Christian P. heeft vrijdag voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven zes verzachtende omstandigheden gepleit. Ze vroeg de jury en het hof om “niet in te gaan op de wel heel strenge vordering (27 jaar gevangenisstraf) van het openbaar ministerie”.

Raf Vanmechelen

Christian P. (56) maakte Benoit Dupont (52) drie jaar geleden af met twee kogels uit een jachtgeweer in de keuken van een SM-club in Huldenberg. Dupont, een boekhouder en voorbeeldige huisvader uit Roosdaal, leidde een dubbelleven en was vaste klant in de SM-club waar hij ook een relatie begon met de Mistress Nina (Sansanee R., 34), een Thaise met de Franse nationaliteit en echtgenote van de beschuldigde Christian P., een Fransman uit Overijse. Hij was ook mede-uitbater van de club.

De jaloerse P. wilde de jury de voorbije dagen laten geloven dat hij Dupont op 15 juli 2013 enkel schrik wou aanjagen en met zijn jachtgeweer in het plafond wou schieten.

Voorbedachtheid

Voor de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie was het allemaal zo klaar als een klontje. De jury moest P. schuldig achten aan moord met voorbedachte rade. De advocaten van P. vroegen aan de 12-koppige volksjury om over de tweede vraag, die over de voorbedachte rade, toch een ernstig debat te voeren.

Het duurde zo’n 5,5 uur alvorens de jury weer met het antwoord op de twee vragen, die of P. schuldig is aan doodslag en of dat dan met voorbedachten rade, naar buiten kwam. De 12-koppige jury antwoordde ja op de eerste vraag maar vond dat er voldoende twijfel was om de voorbedachtheid uit te sluiten.

“Dit hele ellendige verhaal draait om affectief geweld”, zei Wouter Van den Bosch. De raadsman volgde daarmee het eindrapport van psycholoog Eddy Trippas. Van den Bosch greep ook terug naar het verslag van psychiater Rudy Verelst. “Hij stelde expliciet dat er geen verhoogd risico op recidive is.”

Van den Bosch zag zes verzachtende omstandigheden voor zijn cliënt. “Hij vertoont schuldinzicht, zoals ook bleek tijdens het proces. Over zijn gedrag in de gevangenis bestaat geen discussie: dat is onbesproken. Deskundigen schatten de kans dat hij hervalt als klein in.”

De raadsman noemde het strafrechtelijk verleden van P. gunstig. “Ik heb niet gezegd blanco, maar naar assisennormen is zijn strafregister beperkt. Zijn medewerking aan het onderzoek staat buiten kijf. Ten slotte hebben we hier niet te maken met een psychopaat. Het delict vond plaats vanuit een affectief motief, zoals door u al erkend werd.” Van den Bosch verwees daarmee naar het voor velen verrassende oordeel van de jury in het arrest over de schuldvraag.“Het is belangrijk dat P. gemotiveerd aan zijn reclasseringsplan kan beginnen. Daarvoor dient u hem een perspectief te geven. Mijn buikgevoel schreeuwt om rekening te houden met de omstandigheden”, stelde Van den Bosch.Christian P. vroeg en kreeg nogmaals het woord. “Ik bedank de juryleden dat ze rekening hielden met het feit dat ik de dood van Dupont niet gepland heb. Want dat heb ik effectief niet gedaan.”

De twaalf leden van de jury en de drie beroepsrechters beraden zich vrijdagavond over de strafmaat. Later op de avond volgt dus zeker nog het eindarrest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen