© FrMi

Nieuwe lokalen Chiro Vechmaal dit weekend feestelijk geopend

Zaterdag (1 oktober) mogen de leiding en leden van Chiro Harlekijn in Vechmaal hun nieuwe lokalen aan het publiek presenteren. De realisatie van de nieuwbouw op de kruising van de Brugstraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat was een werk van lange adem, maar het resultaat mag er wezen.

Frank Missotten

Het dossier van een nieuwbouw voor Chiro Harlekijn lag al twaalf jaar op tafel. De gemeente zocht mee naar een voorlopige oplossing en kocht hob-units aan, ter voorbereiding van de oprichting van nieuwe Chirolokalen. Maar het dossier bleef aanslepen, terwijl de vergunning voor deze tijdelijke noodlokalen al lang verlopen was. “In 2009 hebben we dan vanuit Chiro Vechmaal de vzw Harlekijn opgericht”, vertelt Frank Willems van vzw Harlekijn. “Het voornaamste doel van deze vzw was het opstarten en begeleiden van een nieuwbouwproject. Na jaren van onderhandelen en van plannen maken, zijn we in 2015 tot een definitief ontwerp gekomen waarin iedereen zich kan vinden: niet te groot, niet te klein én betaalbaar.” De nieuwbouw heeft een oppervlakte van 310 m² en bevat vijf jeugdlokalen, een vergaderlokaal en opslagruimte. Er is ook een keuken, een wc en een douche. De Chiro mag het gebouw niet alleen gebruiken als jeugdontmoetingsplaats, maar ook verhuren voor activiteiten of aan jeugdverenigingen. De kostprijs bedroeg ongeveer 316.000 euro, de gemeente neemt hiervan 227.000 euro voor haar rekening en vzw Harlekijn staat in voor de rest.

DrainageDe gemeente heeft de voorbije maand nog verfraaiingswerken uitgevoerd in en rond de nieuwbouw. “We hebben nog betonstraatstenen geplaatst rondom het gebouw”, zegt Peter Vanelderen, hoofd van de gemeentelijke technische dienst. “Ook de toegang van de parking naar de ingang hebben we verhard en de buitenomgeving werd een beetje gefatsoeneerd en van een draadafsluiting voorzien. We hebben bovendien gezorgd voor drainage op het speelveld, het is daar erg drassig. En preventief hebben we twee branddeuren geplaatst.”

VieringDeze zaterdag, een jaar na aanvang van de werken, worden de nieuwe lokalen plechtig ingehuldigd. “We vieren dat we na 12 jaar eindelijk eigen lokalen hebben”, vertelt een tevreden hoofdleider Tom Delcour. “Het heeft veel moeite en tal van discussies gekost, maar uiteindelijk hebben we het toch voor elkaar gekregen. Zaterdag is er eerst een eucharistieviering om 18 uur in de kerk van Vechmaal. De leden en leiding van Chiro Harlekijn zullen daar liedjes zingen en teksten voorlezen. Daarna gaan we de nieuwbouw officieel openen met enkele speeches en nadien geven we van 19 tot 21 uur een receptie. De mensen krijgen dan ook de kans om de lokalen te bekijken. We tonen foto’s van vroeger en nu tijdens een diashow. Wie dat wil, kan nog blijven hangen en napraten op de afterdrink.” Zondagmiddag volgt dan de startactiviteit van het nieuwe Chirojaar, de eerste in de nieuwe lokalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer