Juni was uitzonderlijk droog en zeer abnormaal warm

Planten hebben door de droogte meer water nodig, maar veel mensen zitten door hun voorraad regenwater heen. © BELGA

Wat elke Belg de voorbije maand kon aanvoelen, is nu ook officieel bevestigd: juni was een uitzonderlijk warme en droge maand. De regenval kende een nieuw laagterecord. Toch kregen we de zon niet veel meer te zien dan andere juni-maanden.

Wle

Dat meldt de weerdienst KMI. Er is sprake van slechts 15,8 millimeter neerslag, tegenover 71,8 millimeter in een normale junimaand. Juni 1976 was nog droger, met slechts een cumulatieve regenval van 12,1 mm, maar de normalen en records gelden voor de periode vanaf 1981.

De regenval was vorige maand ook ongelijk verdeeld: het meeste viel de eerste tien dagen uit de lucht, de volgende tien was er bijna geen neerslag en de laatste tien zelfs geen. ‘De laatste derde ‘decade van juni’ zonder neerslag dateert van 1995.’

Bovendien viel al de regen op vier dagen, normaal is dat op 15 dagen. ‘Dat is ook een uitzonderlijk lage waarde en een record sinds 1901 voor deze maand (vorig record: 5 dagen in 1976).’ Juni was overigens de tweede maand op rij met uitzonderlijk weinig neerslag; ook in mei sneuvelde het record sinds 1981. De meeste regenslag viel de voorbije twee maanden tijdens onweersbuien (7 onweersdagen in juni; 12,7 gemiddeld).

En dan de regionale verschillen: aan de kust viel vorige maand maar 5 procent van de normale neerslag en in de Ardennen 80 procent. Enkel in Belgisch Lotharingen viel er wat meer dan de normaal.

Anderzijds was er een ‘zeer abnormaal’ hoge gemiddelde temperatuur van 18,1 graden (normaal 16,2 graden). Zaterdag werd met 29,7 graden de hoogste temperatuur gemeten.

De zon scheen gemiddeld 190 uur en 2 minuten de voorbije maand, of 2 uur meer dan gemiddeld.