Te veel alcohol drinken is slecht voor je botten

Dat te veel drinken niet gezond is, weten we allemaal. Maar Amerikaans onderzoek heeft nu ontdekt dat alcohol slecht is voor de botten, vooral bij tienermeisjes.
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Het onderzoek van de Loyola Marymount University werd uitgevoerd bij 87 Amerikaanse studentes tussen 18 en 20 jaar. Daaruit blijkt dat vrouwen die in hun tienerjaren meer dan twee keer per maand flink doorzakten of aan 'binge drinking' deden, minder botmassa hebben in hun ruggengraat.

Beperkte ontwikkeling

Voorgaand onderzoek heeft het verband tussen alcohol en zwakke botten al aangetoond. Maar dat als tiener te veel drinken een grote impact heeft, was nog niet geweten. "Bij vrouwen zijn de botten pas vanaf 20 tot 25 jaar volledig volgroeid", aldus hoofdonderzoeker Joseph LaBrie. "Door in je jeugd veel te drinken, kan de botmassa zich niet volledig ontwikkelen."

Het is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk wat alcohol precies met je lichaam doet. Wat ze wel weten is dat de stoffen die in het goedje zitten een nadelig effect hebben op calcium, wat cruciaal is voor botten.