Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Rusland verrast favoriet Spanje na strafschoppen

Akinfeev stopte twee strafschoppen.Beeld EPA

De knock-outfase eist na Argentinië een tweede grote slachtoffer. Gastland Rusland hield 120 minuten stand tegen een ongeïnspireerd Spanje, ondanks een vroege Spaanse voorsprong. Akinfeev werd de held van de Russische natie.

Spanje tikte de bal de eerste tien minuten ongevaarlijk rond om een gaatje te vinden in de Russische afweer en dat lukte ook, dankzij alweer een stilstaande fase. Asensio zette scherp voor, Ramos werd aan de tweede paal neergetrokken door Ignashevich, maar via de hak van de Russische verdediger vliegt de bal voorbij een kansloze Akinfeev. Rusland kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. Het duurde 35 minuten vooraleer Golovin eens kon dreigen met een goed schot. Maar ook Spanje maakte werkelijk niets klaar. Vijf minuten later kwam de gelijkmaker letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Na een hoekschop kopte Dzyuba de bal tegen de wapperende arm van Piqué: strafschop. De bonkige Russische spits zette die vlotjes om, terwijl bondscoach Cherchesov niet eens durfde te kijken. 1-1 bij de rust na een erg matige eerste helft van beide ploegen.

De handsbal van PiquéBeeld AFP

Na de rust probeerde Spanje toch weer wat directer te voetballen, zonder echt grote kansen af te dwingen, maar gaandeweg herstelde Rusland het evenwicht. De Russische hoop groeide. Zelfs de inbreng van Iniesta veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld. ‘La Roja’ tikte de bal eindeloos rond, zonder een kans te creëeren. Vijf minuten kwam die ene kans er toch. De ingevallen Aspas legde goed terug tot bij Iniesta. Akinfeev moest zich helemaal strekken om de bal uit de hoek te tikken en redde ook goed op de herneming van Aspas. In de toegevoegde tijd kreeg ook Rusland die ene mogelijkheid, maar Smolov kreeg niet genoeg curve in zijn knal.

Beeld EPA

Voor het eerst dit WK kregen we verlengingen mét een nieuwigheid. Voor het eerst mocht er een vierde vervanging gebeuren tijdens de verlengingen en daar maakte beide ploegen gretig gebruik van. Vooral bij de Russen leek het vet van de soep. Echt profiteren kon Spanje niet. Asensio probeerde het eens van ver, Piqué kopt in de handen van Akinfeev. In de tweede verlenging kon de ingevallen Rodrigo zich een keer doorzetten op snelheid. Maar opnieuw stond Akinfeev pal. Dan maar hopen op hulp van de VAR? Kuipers en zijn team vonden het getrek tussen Kutepov en Ramos niet voldoende om Spanje een strafschop te geven.

Na 120 minuten nog steeds 1-1 en dus voor het eerst dit WK strafschoppen. Daarin ging het lang gelijk op, tot Akinfeev de bal van Koke pakte. Golovin scoorde wel voor Rusland en die voorsprong gaven ze niet meer af. Akinfeev werd de held met twee mooie reddingen.

Beeld REUTERS

Tactische analyse

Rusland koos voor een ultra-verdedigende strategie, met vijf verdedigers. Daarvoor offerde het zelfs topschutter Cheryshev op. Maar na tien minuten leek dat plannetje al goed voor de prullenmand. Ondanks de vroege achterstand bleven de Russen echter trouw aan hun plan en daar had een zwak Spanje het lang moeilijk mee. Zeker na de gelijkmaker vanop de stip moest ‘La Roja’ weer vol aan de bak en dat ging niet van harte. De kwaliteit ontbrak om een laag blok dat maximaal 20 meter uit elkaar stond te omspelen. Maar scherpe Russische counters kwamen er ook niet echt van. Logisch gevolg: een gesloten match die beslist werd door penalty's.