Direct naar artikelinhoud
Europa

Controle op uitgaven: EU-parlementsleden zullen 4.400 euro 'bureaugeld' niet meer in hun zak kunnen steken

Het Europees parlement in Straatsburg.Beeld Photo News

De 751 Leden van het Europese Parlement krijgen het wellicht moeilijker om de ruim 4.400 euro 'bureaukosten' die ze elke maand ontvangen, zomaar in hun zak te steken. Vanavond ligt er een voorstel op tafel om één keer per jaar een externe accountant de uitgaven te laten controleren. 

De riante extra toelage is bestemd voor telefoon- en computerkosten, huur en aankleding van een bureau in het woonland en voor andere kleine uitgaven (printpapier, paperclips). 

De controle is tot dusver zo minimaal dat wie van dit geld op vakantie wil of er een extra mooi pak van wil kopen ook weinig problemen heeft. Dat zou nu, door de aparte bankrekening en een accountantscontrole, moeten veranderen.

Vanavond stemt het Europarlement over aanscherping van het toezicht. De Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong is blij. "Zomaar even roepen dat je bonnetjes kwijt zijn is er straks niet meer bij. En als iemand de accountantscontrole weigert, komt dat op de EP-website te staan. De betrokkene riskeert dan bovendien een nacontrole door het Parlement zelf."

Terugsturen

Desalniettemin is hij nog lang niet tevreden. "De lijst van uitgaven die zijn toegestaan is nog steeds zo vaag dat controle voor elke accountant eigenlijk een onmogelijke opgave is. En eigenlijk zou er ook gewoon zicht moeten komen op die uitgaven zelf."

In de nieuwe voorstellen staat ook dat Parlementsleden ongebruikt geld moeten terugsturen, maar dat – zegt De Jong – is nu al zo. "Alleen gebeurt het nauwelijks."

Dat blijkt ook uit cijfers waarop het Algemeen Dagblad vorig jaar de hand wist te leggen. Toen bleek dat op een totaal van meer dan 311 miljoen aan uitbetaalde bureaukosten in de acht jaar daarvoor, nog geen anderhalf miljoen terugkwam. 

De bureaukosten komen bovenop het salaris, reis- en personeelsvergoedingen en een dagvergoeding van 300 euro per vergaderdag

Dat het overige geld op was, is op zich een prestatie, want de bureaukosten komen voor elk lid bovenop zijn of haar salaris, reis- en personeelsvergoedingen en een dagvergoeding van 300 euro per vergaderdag.

Mogelijk geheime stemming

Het staat allerminst vast dat zelfs deze minimale voorstellen het halen. Alleen Nederlandse en Scandinavische Parlementsleden maken een punt van het ‘zakgeld’, in Zuid-Europese en voormalige Oostbloklanden is dit in verkiezingen nooit een thema geweest.

De Jong vindt het bovendien kwalijk dat enkel een select groepje ‘Parlementariërs met een pet op’ (het Bureau, ofwel de administratieve leiding van voorzitter, ondervoorzitters en questoren) hierover stemt, en niet het Parlement als geheel.

Transparency International, een pressiegroep die tegen corruptie strijd en de controle op onkostenregelingen van het Parlement op de voet volgt, is als de dood dat het een ‘geheime’ stemming wordt. Dan zou bij een negatief resultaat achteraf zelfs niet duidelijk zijn wie ervoor verantwoordelijk is.