Direct naar artikelinhoud
Hoofddoek

Geen hoofddoekenverbod meer op Gentse stadsscholen. Hoewel...

Schepen schept allesbehalve duidelijkheid in complex dossier
Beeld ANP

Gaat het hoofddoekenverbod op de schop in de Gentse stedelijke scholen? Of blijft een verbod mogelijk? Schepen Elke Decruynaere (Groen) wilde gisteren duidelijkheid scheppen, maar deed precies het omgekeerde.

De schoolvakantie is nog maar net begonnen, of een oude discussie leeft weer op: mogen scholen een religieus teken als de hoofddoek toelaten of niet? In Gent vindt de schepen van Onderwijs van wel. Gisteren raakte bekend dat Elke Decruynaere (Groen) voor stedelijke, secundaire scholen met een nieuwe algemene regel komt.

De schoolvakantie is nog maar net begonnen, of een oude discussie leeft weer op: mogen scholen een religieus teken als de hoofddoek toelaten of niet? In Gent vindt de schepen van Onderwijs van wel. Gisteren raakte bekend dat Elke Decruynaere (Groen) voor stedelijke, secundaire scholen met een nieuwe algemene regel komt.

"Voor een verbod zal een school grondige argumenten moeten aanhalen", klonk het. Zoals: een schoolklimaat dat de hoofddoek niet toelaat, door groepsdruk of bekeringsdrang. Er kunnen ook veiligheids- of hygiënische redenen zijn. "Het precieze kader moet tegen 1 september klaar zijn."

Nu mogen stedelijke scholen in Gent zelf beslissen of ze religieuze tekens toelaten. Drie van de acht doen dat. "Dat hoeft in september niet anders", zegt Decruynaere. Iedereen kan nog zelf beslissen. "Het verschil is: wie het niet toelaat, zal het beter moeten beargumenteren."

In de Toren van Babel, een stedelijke school die anderstalige nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar opvangt (OKAN), is coördinator Viviane Gernaey vragende partij voor een ban op het verbod. "Meisjes die hun hoofddoek niet willen of mogen afdoen, hebben maar een beperkte keuze", zegt ze. "Er zijn maar enkele scholen waar ze terecht kunnen, en dat zijn niet per se de beste opties voor hen." Over de druk die sommige leerlingen ervaren om een hoofddoek te dragen, zegt ze: "Dat valt amper te controleren."

'Scholen kunnen ook in september nog zelf beslissen over de hoofddoek. Alleen zullen ze het beter moeten beargumenteren'
Elke Decruynaere (Groen)Onderwijsschepen Gent

Vraag is: zal de hoofddoek volgend schooljaar in zo veel meer Gentse stedelijke scholen te zien zijn? Geen enkele door De Morgen gecontacteerde directeur wil toelichting geven. Schepen Decruynaere zegt ze dat ze de impact niet kan inschatten. "Ik heb vooral voor juridische duidelijkheid willen zorgen. De situatie nu is te verwarrend. Elke school stelt zijn eigen reglement op en daarin is niet altijd sprake van religieuze tekens."

"Er was ook bezorgdheid: wat als een leerling straks naar de rechtbank trekt?", aldus Decruyenaere. Zij stelt dat een school niet geneigd is om ineens en op zijn eentje de regels aan te passen. "Want zo riskeer je dat leerlingen alleen voor je kiezen omwille van de hoofddoek en niet omwille van de richting."

Meerderheid

Maar op de aanpassing reageerden meerderheidspartijen verrast. Rudy Coddens, lijsttrekker bij sp.a, vond dat Decruynaere dit op het college besproken had moeten worden. Ook schepen Sofie Bracke (Open Vld) sprakover een "eenzijdige beslissing". Na de kritiek leek gisteravond de nieuwe regel weer ingetrokken. "Niet waar", zegt Decruynaere. "Er is 's middags overlegd binnen het college, waar ik verduidelijkt heb dat er geen algemene richtlijn komt. We gaan school per school bekijken wat er in het reglement komt. Maar het was nooit de bedoeling dat alle scholen op 1 september de hoofddoek moeten toelaten."

'Voor de tegenstanders van het afschaffen van het verbod is het slechts uitstel van executie'
Jogchum Vrielink

Jogchum Vrielink, professor discriminatierecht aan de Université Saint-Louis: "Voor de tegenstanders van het afschaffen van het verbod is het slechts uitstel van executie. Vreemd dat men dat nog niet inziet: op termijn zal de rechterlijke macht het afdwingen." Hij wijst op de rechtspraak van de Raad van State, die stelt dat een verbod op levensbeschouwelijke kentekens niet kan op school, tenzij die aantoont dat er sprake is van ordeverstoring of sociale druk, die niet met minder verregaande maatregelen aangepakt kan worden.