Direct naar artikelinhoud
Terreur

Aanslag van Belgisch koppel in Frankrijk verijdeld

De politie kon het koppel uit Wilrijk onderscheppen in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe.Beeld VTM Nieuws

Het Belgische gerecht en de politie hebben in Frankrijk een terreuraanslag verijdeld. Een Belgisch koppel van Iraanse afkomst, dat afgelopen weekend een bomaanslag zou hebben willen plegen op een conferentie met 25.000 aanwezigen in Frankrijk, werd aangehouden. Dat bevestigt het federaal parket. In Frankrijk zijn drie verdachten opgepakt, in Duitsland één.

De politie kon het koppel uit Wilrijk zaterdag onderscheppen in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, toen de twee op het punt stonden te vertrekken naar Villepinte, in de buurt van Parijs. Daar zouden Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33) een meeting van de Iraanse oppositiepartij MEK, les Moudjahidines du Peuple Iranien, hebben geviseerd. Onder de ongeveer 25.000 aanwezigen daar was ook Rudy Giuliani, gewezen burgemeester van New York en advocaat van Donald Trump.

In hun auto vond de ontmijningsdienst DOVO ongeveer 500 gram TATP en een ontstekingsmechanisme in een kleine toilettas. De springstof werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De twee zijn in verdenking gesteld van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Volgens VTM NIEUWS stond het koppel stond al langer op de radar van de veiligheidsdiensten.

Aanhoudingen in Frankrijk en Duitsland

In het kader van het onderzoek werden ook huiszoekingen uitgevoerd in Wilrijk, Boom, Ukkel, Bergen en Leuze-en-Hainaut. 

In Frankrijk zijn eveneens drie mogelijke medeplichtigen aangehouden, zo meldt een juridische bron. De speurders onderzoeken welke banden de drie hebben met de Belgische verdachten. Een 54-jarige man werd zaterdagnamiddag in Villepinte gearresteerd. De andere twee werden in de buurt van Senlis, op zo'n 60 kilometer van Parijs, gearresteerd. Hun hechtenis werd vandaag verlengd.

Het parket in Parijs had donderdag, twee dagen voor de bijeenkomst van MEK, een onderzoek gestart wegens "criminele terroristische bendevorming", aldus de bron nog.

Ook in Duitsland werd een contactpersoon van het Iraanse koppel opgepakt. Het gaat om een 46-jarige raadgever op de Iraanse ambassade in Wenen. Of dat erop wijst dat er vermoedens zijn dat het Iraanse regime betrokken is, wil het parket niet zeggen.

Twitter bericht wordt geladen...

Geen dreiging in België

Het federaal parket dankt de geslaagde operatie aan de informatiepositie die de Veiligheid van de Staat in het dossier heeft opgebouwd. Zo kon een terroristische aanslag op Frans grondgebied vermeden worden.

Het federaal parket benadrukt dat uit het onderzoek voorlopig blijkt dat er op geen enkel moment een rechtstreekse dreiging was in België. Dat bevestigt ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op Twitter. Het dreigingsniveau voor ons land blijft onveranderd.

Premier Charles Michel bedankt op Twitter de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die hebben geholpen om een mogelijke aanslag in Frankrijk te verijdelen. Michel looft hun "uitstekende werk". "Eens te meer heeft de goede samenwerking tussen Europese partners vruchten afgeworpen", aldus de eerste minister.

Twitter bericht wordt geladen...

"Complot"

De Iraanse opposanten van de Nationale Verzetsraad van Iran (NCRI), een koepel van oppositiebewegingen tegen de Iraanse regering en ayatollah Khamenei, beschuldigen de regering ervan de aanzet te hebben gegeven voor het plan voor de aanslag. De NCRI heeft nauwe banden met de MEK.

"Het complot van de terroristische dictatuur die aan de macht is om een aanslag te plegen tegen de grote bijeenkomst van het Iraanse verzet in Villepinte is verijdeld", klinkt het in een persbericht. De Verzetsraad spreekt ook van een "verenging" van de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiging in Europa, "spionagecentra" en "haarden voor terroristische voorbereidingen". 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken uit intussen zijn twijfels over de verijdelde aanslag. Hij noemde de affaire maandag op Twitter een "tactische zet" om Iran schade te berokkenen. "Hoe handig: net als wij een presidentieel bezoek aan Europa starten (naar Zwitserland en Oostenrijk, red.), wordt een zogezegde Iraanse operatie blootgelegd en worden twee Iraniërs opgepakt", aldus Mohammed Zjawad Sarif.

De minister noemde het incident en de link met Iran bedenkelijk. Toch is Iran bereid om met de bevoegde autoriteiten samen te werken, aldus Sarif, die toevoegt dat "Iran ondubbelzinnig elke vorm van geweld en terreur veroordeelt".

'Hoe handig: net als wij een presidentieel bezoek aan Europa starten, wordt een zogezegde Iraanse operatie blootgelegd'
Mohammed Zjawad Sarif, Iraans minister