Videospeler inladen...

Van hel tot hemel: Hoe Belgische supporters passioneel meeleefden met de Rode Duivels tegen Japan

De Rode Duivels hebben hun 1/8e finale tegen Japan gewonnen met 3-2 op het WK voetbal in Rusland. VRT NWS volgt hoe België meeleeft met het nationale voetbalelftal in Rusland. In heel het land hebben duizenden supporters de wedstrijd gevolgd op een van de vele grote schermen. De ontlading was bijzonder groot na een spannende wedstrijd.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dolle pret in Aalter wordt ingezet met pompende beats

Videospeler inladen...

In de Belgische ambassade in Japan is het ook feest

Videospeler inladen...

Supporters door het dolle heen na laatste fluitsignaal in Mechelen

Videospeler inladen...

Ontlading is bijzonder groot, ook in het WK-dorp van de VRT

In heel het land was het nagelbijten tot de laatste minuut voor de Belgische supporters. De opluchting was bijzonder groot toen de Belgen de wedstrijd afsloten met een 3-2-overwinning. De Rode Duivels zijn geplaatst voor de kwartfinales op het WK. Daarin nemen ze het op tegen Brazilië.

Videospeler inladen...

NOS ziet Belgische overwinning na sensationele wedstrijd

In Aalter is het feest na 2-2 van Fellaini

De supporters van de Rode Duivels in Aalter hebben heel opgewekt gereageerd bij het tweede doelpunt van de Belgen. De Rode Duivels hebben nog vijf minuten de tijd om de wedstrijd te winnen in de reguliere speeltijd.

Videospeler inladen...

Maggie De Block ziet Rode Duivels terugvechten

Japan staat 2-0 voor wanneer zon onder gaat in België

Eerste doelpunt Japan te zien in Belgische ambassade in Japan

In de Belgische ambassade in Japan zijn tientallen supporters van de Rode Duivels onthutst bij het eerste doelpunt van Japan.

Videospeler inladen...

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete volgt de match in Schaarbeek

"Het zal straks moeten gaan gebeuren tussen de Belgen en de Japanners"

Karl Vannieuwkerke heeft meteen een korte analyse klaar na de eerste helft van België-Japan op het WK voetbal in Rusland. Peter Van de Veire heeft een pizza gegeten tijdens de eerste helft van de wedstrijd.

Ook Rode Duivels kijken in Openluchttheater Rivierenhof in Deurne

De Britse zanger Elvis Costello geeft vanavond een optreden in het OLT Rivierenhof in Deurne. De muziekliefhebbers kunnen eerst naar de volledige achtste finale van de Rode Duivels kijken. Daarna zal de artiest die ooit omschreven werd als "angry young man" zijn duivels ontbinden.

In Aalter en Mechelen wordt er door honderden fans gesupporterd

Nederlanders steken de grens over om België-Japan te volgen

De Nederlandse voetballiefhebber Bert Pessink is naar Essen in België gereisd om de achtste finale van de Rode Duivels tegen Japan op groot scherm te volgen. Hij omschrijft de ambiance als "lekker sfeervol".

Lieven Scheire maakt zich ook op voor een spannende tv-avond

De Brabançonne is ook gezongen in Amsterdam

In het Westerpark in Amsterdam kunnen de supporters van de Rode Duivels de achtste finale tegen Japan volgen op een groot scherm. "Ze zijn er hier klaar voor", meldt onze reporter Zico Saerens.

Collega's van Sporza spotten Jean-Marie Pfaff in Rostov

De Belgische doelman Jean-Marie Pfaff is naar Rusland gereisd om de Rode Duivels aan te moedigen. Pfaff stond in 1986 in het doel toen België op de vierde plaats eindigde op het WK in Mexico. Hij hoopt dat de Rode Duivels beter doen dan in 1986.

Duivelsfans helemaal klaar voor fijne voetbalavond

Ook de eerste minister duimt voor de Rode Duivels

Premier Charles Michel heeft op Instagram een bemoedigende boodschap geplaatst voor de Rode Duivels voor de belangrijke wedstrijd tegen Japan. Als België de achtste finale wint, komen de Rode Duivels in de kwartfinales uit tegen Brazilië.

Supporters in Hasselt: "Verliezen is helemaal geen optie"

Videospeler inladen...

Pleinen met grote schermen stromen langzaam vol voor Rode Duivels

Videospeler inladen...

België vs. Japan: de namen!

Deze Duivels spelen vanavond! En Vincent Kompany is van de partij.

Doel:  Thibault Courtois

Verdediging: Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen

Middenveld: Thomas Meunier, Kevin De Bruyne, Axel Witsel, Yannick Carrasco

Aanval: Dries Mertens, Eden Hazard (c), Romelu Lukaku

Supportersclub van Rode Duivels is er écht klaar voor

Stilte voor de storm in Hasselt

Straks worden hier duizenden mensen verwacht om de wedstrijd tegen Japan op groot scherm te volgen, maar nu is het nog verdacht stil in Hasselt.

Ook in Nederland spot je de Belgische driekleur!

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad én Belg, heeft op zijn bureau drie tricolore kabouters gezet ter ere van het WK voetbal.

België wint vanavond tegen Japan! (Toch als we u mogen geloven)

CD&V-voorzitter Wouter Beke is er ook klaar voor

CD&V-voorzitter en burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke is ook (bijna) klaar voor de wedstrijd vanavond.

Neymar Jr. trapt Brazilië naar de kwartfinale

Als België in zijn 1/8e finale Japan verslaat, dan spelen ze vrijdag een kwartfinale tegen Brazilië. Daar heeft  het voetballende wonderkind Neymar Jr. zelf voor gezorgd.

Brazilië won tegen Mexico met 2-0. Neymar Jr.  scoorde een doelpunt en hij produceerde ook een kanjer van een assist voor de Goddelijke Kanaries.

Supporters in Rostov bereiden zich voor

Nog snel de Belgische driekleur op het gezicht schilderen alvorens het stadion in Rostov te betreden? Deze supporters doen het. Deze ochtend vertrokken nog twee speciale fan-vluchten van Brussels Airlines naar Rusland om een paar honderd supporters tijdig naar de wedstrijd te vliegen.

Tricolore taarten voor Courtois

In Bilzen (Limburg) de thuisstad van Rode Duivel en sterkhouder in doel Thibault Courtois serveren ze vandaag voor de gelegenheid taart in de Belgische driekleur.

Er staat sushi op het menu!

Eva De Roo (DJ bij StuBru) weet al wat ze gaat eten vanavond. 

Belgen zullen massaal op grote schermen kijken

Zwoele temperaturen én geen wolkje aan de hemel. Ideaal dus om de wedstrijd straks op groot scherm te bekijken. 

Vergeet vooral toch niet om voldoende water te drinken, want ook vanavond zal het nog bloedheet zijn. Ook de politiediensten verwachten aan de verschillende grote schermen in het land duizenden supporters. 

Wie wordt de volgende tegenstander van de Rode Duivels?

Als we straks onze 1/8e finale winnen tegen Japan dan nemen we het in de kwartfinale op tegen Brazilië of Mexico. Die twee ploegen nemen het op dit moment tegen elkaar op.

De tweede helft is bezig en op dit moment is het 1-0 voor Brazilië. Neymar Jr. trapte de 1-0 binnen in de 51e minuut.

Maar als de logica van de andere 1/8e finales wordt doorgetrokken - toen won telkens het lager gerangschikte land - dan vliegt Brazilië er straks uit en de Belgen helaas ook .

In het verleden hakten de Japanners de Rode Duivels wel eens in de pan

Vijf keer hebben België en Japan al tegen elkaar gespeeld. En in vier van de vijf onderlinge duels trokken de Japanners aan het langste eind en moesten de Belgen met lege handen naar huis.

Sinds 1999 speelden we twee keer gelijk, en kregen we twee keer een verlies te slikken (4-0 en 2-3) ....

Maar, goed nieuws! De laatste keer dat de Belgen tegen Japan speelden, tijdens een oefenwedstrijd in 2017, trokken de Belgen wél aan het langste eind en werd het 1-0.

Al was de kritiek na de wedstrijd wel niet mals, het was "een trieste prestatie" klonk het toen bij analisten in koor.

Duivels zijn er (virtueel) klaar voor

Zoals altijd trekken de Rode Duivels naar sociale media om nog wat berichten en foto's te delen in aanloop naar hun wedstrijd. Nog even wat peptalk voor de fans, zodat ze straks vol goede moed aan de clash tegen Japan kunnen beginnen. 

Belgische ambassade in Japan gooit de deuren open

De Belgische ambassade ontvangt straks 150 mensen die allemaal samen naar de wedstijd zullen kijken. Vooral Belgen, maar ook een aantal Japanners die de wedstrijd niet willen missen.

Er is veel belangstelling voor de match laat ambassadeur Gunther Sleeuwagen weten. Zo verwacht hij 10 Japanse cameraploegen. Dat er zoveel belangstelling is, is niet evident want de wedstrijd wordt gespeeld om 03 uur lokale tijd in Tokio. Midden in de nacht dus.

Analisten verwachten veel van vanavond

Iedereen met een beetje verstand van voetbal zegt hetzelfde: België moet Japan vanavond kunnen verslaan. Een uitschakeling in de 1/8ste finale zou een blamage zijn voor deze gouden generatie, zegt ook Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

"Zelfs door het allerbeste Japan uitgeschakeld worden, zou voor België ondenkbaar en onvergeeflijk zijn. Maar het zal wel een flinke wedstrijd zijn. België zal goed moeten zijn. 

Peter Vandenbempt, journalist Sporza

De Belgen zijn alleszins voorbereid op 'elk scenario', dat heeft bondscoach Roberto Martínez laten verstaan tijdens een persconferentie.  Ook Sporza-collega Ruben Van Gucht blikt al vooruit op de wedstrijd van vanavond met analist Eddy Snelders.

Videospeler inladen...

Japan rekent niet op penalty's

De Japanse bondscoach Akira Nishino rekent er niet op dat hij vanavond penalty's zal moeten trappen tegen België. Hij heeft er naar eigen zeggen niet op 'geoefend', want dat heeft geen zin.

Individueel werken de spelers daar wel eens aan, maar als team hebben we er niet op geoefend. Als het in een wedstrijd tot penalty's komt, is dat vooral mentaal moeilijk.

Akira Nishino, bondscoach Japan

Gespot! Vermaelen met blauw oog.

Opvallend beeld gisteren op training bij de Rode Duivels. Verdediger Thomas Vermaelen trainde nog mee mét een blauw oog.  In de wedstrijd tegen Engeland botste Vermaelen nog hard met een speler van de Engelse ploeg en dat leverde hem dus dit donkerblauwe oog op. Als hij straks de ballen maar ziet komen.

Meest gelezen