Direct naar artikelinhoud
Autonome wapens

België neemt voortrekkersrol op tegen 'killer robots'

België neemt voortrekkersrol op tegen 'killer robots'
Beeld Photo News

Woensdag zal in de Kamercommissie Defensie een resolutie gestemd worden over zogenaamde killer robots, wapens die zonder menselijke interventie een beslissing over leven en dood nemen. Enerzijds moet België daarmee in de internationale debatten kleur bekennen als tegenstander, anderzijds moet de resolutie de inzet en fabricatie van autonome wapens verhinderen op nationaal niveau. België zou de eerste VN-lidstaat zijn met zo'n verbod.

Het resolutievoorstel komt er op initiatief van Groen en Ecolo, maar zal overvleugeld worden door een nieuwe tekst, die door de volledige meerderheid gesteund wordt. "De geest van deze resolutie is zeker hun verdienste, maar we vonden dat het hele onderzoeksveld gefnuikt zou worden", verwoordt Open Vld-parlementslid Tim Vandenput de kritiek op de Groen/Ecolo-resolutie.

"Een drogreden om onze tekst niet te moeten stemmen", reageert Wouter De Vriendt (Groen) ontgoocheld. Hij wijst erop dat de partij al aanpassingen deed in de tekst. "Dat het onderzoek naar artificiële intelligentie en autonome systemen niet belemmerd mag worden, staat daar heel expliciet in."

Volgens commissievoorzitter Karolien Grosemans (N-VA) zal de meerderheidsresolutie evenwel "unaniem gestemd" raken. "De consensus is er, ik verwacht dat ook de oppositie ons zal volgen." Dat die consensus een draagvlak vindt in de publieke opinie, blijkt alvast uit een peiling van vredesbeweging Pax Christi eind juni. Van de 1.000 bevraagde Belgen toonde 60 procent zich voorstander van een Belgisch signaal tegen 'de ontwikkeling, productie en gebruik van volledig autonome wapens'. 17 procent onthield zich, 23 procent antwoordde negatief.

"Sowieso gaat het hier om een signaalfunctie", zegt expert Tony Belpaeme (UGent). "De VN geraakt er maar niet uit, het zou wel mooi zijn mochten er enkele landen volgen in het zog van België."