Direct naar artikelinhoud

Vier maanden rantsoen en duiklessen voor Thaise voetballers die vastzitten in grot

De twaalf jonge voetballers en hun coach die in Thailand vastzitten in een ondergelopen grot, krijgen voor vier maanden rantsoen en geneesmiddelen. Dat heeft het leger gezegd. Daarnaast krijgen ze ook duiklessen, om een "delicate evacuatie" mogelijk te maken. Ondertussen zal het leger water blijven wegpompen uit het grottenstelsel.Beeld AFP

De twaalf jonge voetballers en hun coach die in Thailand vastzitten in een ondergelopen grot, krijgen voor vier maanden rantsoen en geneesmiddelen. Dat heeft het leger gezegd.

Daarnaast krijgen ze ook duiklessen, om een "delicate evacuatie" mogelijk te maken. Ondertussen zal het leger water blijven wegpompen uit het grottenstelsel.

Gouverneur Narongsak Osotthanakorn van de provincie Chiang Rai en leider van de reddingsmissie noemde berichten dat de redding mogelijk vier maanden op zich kan laten wachten "belachelijk". De groep krijgt zolang eten "voor het geval dat".

De gouverneur gaf toe dat de redding "niet voor vandaag zal zijn", "maar ik kan niet zeggen wanneer". "Onze prioriteit is de gezondheid" van de groep. "Zij zijn fysiek niet sterk (om te zwemmen of te duiken)". "Het water trekt zich geleidelijk terug maar we willen het (de grot) eerst droog hebben vooraleer ze eruit kunnen". Hoe dat zal gebeuren blijft onduidelijk.

De jongens, die tussen 11 en 16 jaar zijn, en hun 25-jarige trainer besloten op 23 juni naar de grot Tham Luang, in de noordelijke provincie Chiang Rai, te gaan na een voetbaltraining, waar ze ingesloten raakten door het stijgende water. Uiteindelijk slaagden Britse duikers er maandagavond in om de groep te bereiken.

"Gezond en wel"

Volgens kapitein Anand Surawan van de Thaise marine zijn de voetballers en hun coach, die al door een dokter werden onderzocht, "gezond en wel". Wanneer ze precies gered zouden kunnen worden, kan hij niet zeggen. "We brengen alles in gereedheid om levensmiddelen voor minstens vier maanden te sturen en om ze opleidingen in duiken te geven terwijl we water blijven weghalen."

Er is een telefoonlijn geïnstalleerd zodat functionarissen en ouders kunnen praten met de sporters.