Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Rode Duivels, wees op uw hoede: Neymar komt onder stoom

►Neymar: 'Ik wist dat ik tijd nodig zou hebben, maar ik voel me steeds beter.'Beeld AFP

Zo stevig heeft Neymar zijn maats onder de knoet dat een assist van zijn voet eerder wordt gevierd dan de doelpuntenmaker. Duidelijker kan het niet. Alles bij Brazilië draait om zijn aandachtsgeile ster, stilaan helemaal onder stoom. Mexico was het slachtoffer. Duivels, wees op uw hoede.

Met uitgestreken gezicht vertelde hij. Aan het eind van een persconferentie van twee vragen lang als Budweiser Man van de Match wilde Neymar nog een speciale vermelding de wereld insturen: "Ik ben erg happy. Niet enkel met mijn individuele prestatie, maar speciaal voor het team. Ik feliciteer hen voor alle inspanningen." Vraag is of hij dat voorgekauwde zinnetje echt meende. Het supertalent is van in zijn jeugd immers zo omringd, zo omhoog gepraat en zo verwend dat hij het gewoon is dat alles om hem draait. Een nulmeridiaanattitude waar hij zich niet eens voor schaamt. Bij het tweede doelpunt, na een ren en puntertje van Neymar, vierden de Brazilianen de assist van zijn superster eerder dan de inlegger van Bobby Firmino. Verschil moet er zijn. Zou Neymar het type zijn dat bij een collectieve fotoshoot met de Goddelijke Kanaries de 22 spots subtiel op zijn voorhoofd plaatst? Blinken doet hij toch oh zo graag.

Sowieso spraken ze gisteren in Samara over hem. Over zijn doelpunt, waaraan een flitsende actie en een fluweel hakje voorafgingen. Over een aantal stevige schoppen op hem. Over enkele flitsende versnellingen, dito dribbels. Over die assist. Over het incident waarbij Layun even op zijn voet ging staan en hij over de mat kronkelde alsof zijn been per spoed moest worden geamputeerd. 't Is stilaan een karikatuur. Zoveel pathos - ooggerol. Op het internet circuleert een hilarische parodie van een rollende Neymar met 'Rollin' van Limp Bizkit als soundtrack. Juan Carlos Osorio, de coach van Mexico, noemde zijn theater en tijdrekkerij "een schande voor het voetbal". Om er vervolgens aan toe te voegen: "Dit zou een spel voor mannen moeten zijn, niet voor clowns."

Neymar is van in zijn jeugd immers zo omringd, zo omhoog gepraat en zo verwend dat hij het gewoon is dat alles om hem draait

Poging tot ondermijnen

Neymar de leugenaar, Neymar de valsspeler, maar toch ligt een natie aan zijn voeten. Ploegmaats incluis. Zijn trainer, de Professor Tite, verbood zijn artiest te reageren op de aantijgingen van Osorio. Neymar slikte, Neymar knikte. De dubbele gouden ketting om de hals schudde goedkeurend mee. Op een vraag over de belichting van zijn komedie in de media mocht hij wel antwoorden. Neymar bloedserieus: "Ik zie al het getater over mij als een poging om mij te ondermijnen, Meer dan iets anders. Ik ben niet iemand die zich laat meedrijven. Niet bij kritiek, evenmin bij lof. Dat kan een atleet uit zijn zone slaan. De laatste twee wedstrijden heb ik niet gepraat. Omdat ik geen polemiek wilde. Er wordt zoveel blabla verkocht - ik vraag me af waarom. Het is mijn taak hier om het team te helpen, ik ben hier om het WK te winnen met mijn ploegmaats. Ik hoop dat ik de komende wedstrijden mijn niveau nog kan opkrikken - ik wil altijd beter worden. Ik wist dat ik tijd nodig zou hebben, maar ik voel me steeds beter."

'Ik zie al het getater over mij als een poging om mij te ondermijnen, Meer dan iets anders. Ik ben niet iemand die zich laat meedrijven'
Neymar

Neymar brak eind februari een middenvoetsbeentje - de tranen van toen waren er geen van een krokodil. Na een lange revalidatie raakte hij net op tijd klaar voor het WK, maar zijn voet vraagt nog altijd om extra aandacht en verzorging. Ook fysiek moeten de laatste kantjes nog worden geveild, maar zijn parameters en stats doen het beste verhopen. Hij is bijna onder stoom. Een beetje Neymar gisteren volstond tegen de Mexicanen.

Neymar.Beeld AFP

"Wij hebben een tracking systeem dat alle data tijdens de match uitleest en er is duidelijk progressie", zegt Fábio Mahseredjian, preparateur van de Seleção. "Tegen Servië waren zijn gemiddelden al superieur aan die van zijn ploegmaats. Nog niet op volle kracht, maar dicht bij z'n top. Die evolutie stemt ons tevreden. Wij hadden uitgerekend dat hij, met de twee voorbereidingsmatchen bij, vijf tot zes matchen nodig zou hebben, maar op welk niveau hij zal eindigen, kan ik niet voorspellen." Zelfs aan 90 procent kan hij verstikkend zijn, zo zagen we gisteren.

Het laatste woord is aan Neymar, die zingend, keuvelend en met veel swagger het stadion verliet, Man van de Match-trofee onder de arm. Zelfs na het laatste fluitsignaal wilde hij gezien worden. De aard van 't aandachtsbeestje.