Videospeler inladen...

Bureau Europees parlement ketst voorstellen voor transparantere onkostenvergoeding af

Het bureau van het Europees parlement gaat in tegen de plenaire vergadering en stemt verschillende transparantiemaatregelen weg. Zo moeten de parlementsleden voorlopig geen overzicht van uitgaven publiceren, en blijft ook het terugstorten van geld dat niet is uitgegeven of de controle door een boekhouder louter vrijwillig.

De 750 Europarlementsleden moeten voorlopig niet veel transparanter worden over de onkostenvergoeding die ze krijgen. Maandagavond heeft het dagelijks bestuur van het parlement onder meer de voorstellen om de gemaakte kosten elk jaar te publiceren of om het geld dat niet is besteed, terug te storten, weggestemd. "Onthutsend en onaanvaardbaar", reageert Groen-parlementslid Bart Staes.

Het Bureau van het Europees parlement stemde maandagavond over een reeks voorstellen van een parlementaire werkgroep om de onkostenvergoedingen van Europarlementsleden transparanter te maken. Die onkostenvergoeding bedraagt meer dan 4.000 euro per maand bovenop het salaris, en is onder andere bedoeld om een kantoor in het thuisland te betalen. De vergoedingen zijn controversieel, onder meer omdat heel wat Europarlementariërs geen kantoor in eigen land hebben.

Maandagavond hebben de vijftien leden van het Bureau het merendeel van de voorstellen echter weggestemd, schrijft Politico. Zo moeten de parlementsleden voorlopig geen overzicht van uitgaven publiceren, en blijft ook het terugstorten van geld dat niet is uitgegeven of de controle door een boekhouder louter vrijwillig. Enkel het voorstel om de vergoeding op een aparte rekening te storten, heeft het gehaald, maar dat wordt niet gecontroleerd.

Dit is onthutsend, onaanvaardbaar en erg schadelijk voor het vertrouwen van de burger in het Europees parlement.

Bart Staes, Europarlementslid Groen

"Een maat voor niets", reageert Groen-europarlementslid Bart Staes. "De socialisten en de christendemocraten binnen het Bureau hebben de meer verregaande voorstellen tegengehouden." Bovendien gaat het bestuur hiermee in tegen de plenaire vergadering van het parlement, die zich in verschillende resoluties al uitsprak voor een strengere regeling, zegt hij. "Het Bureau trekt zich daar niets van aan. Dat is onthutsend, onaanvaardbaar en erg schadelijk voor het vertrouwen van de burger in het Europees parlement", vindt Staes.

De groenen waren voorstander van de regeling die ze ook voor hun eigen parlementsleden toepassen, benadrukt Staes. Het gaat dan om een aparte boekhouding die gecontroleerd wordt door een boekhouder, een jaaroverzicht met alle gemaakte kosten en het terugstorten van wat overblijft na de legislatuur van vijf jaar.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen