Direct naar artikelinhoud
Abortus

Meerderheid dient wetsvoorstel in om abortus uit strafwet te halen

Een betoging voor het recht op abortus in Brussel, in maart 2012.Beeld Belga

De vier federale meerderheidspartijen, N-VA, CD&V, Open Vld en MR, hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. Het voorstel zou donderdag in overweging genomen worden.

Abortus staat in België nog altijd in het strafwetboek. De wet uit 1990 bepaalt enkele voorwaarden waardoor abortus niet als een misdrijf beschouwd wordt.

Volgens het nieuwe voorstel wordt abortus uit het strafwetboek gehaald en in een aparte wet gebracht. In die wet zouden sancties behouden blijven, maar verdwijnt de notie 'noodtoestand' van de vrouw. De zwangerschapsonderbreking is mogelijk tot de twaalfde week en na een wachttijd van zes dagen. "Indien er dringende medische redenen zijn, wordt er uiteraard ingegrepen en vervalt de wachttijd", verduidelijkt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten, die benadrukt dat er geen sprake is van een 'depenalisering' van abortus.

Erkenning van de foetus

In tegenstelling tot vandaag wordt in de nieuwe wet uitdrukkelijk vermeld dat de arts die weigert een abortus uit te voeren, verplicht is door te verwijzen naar een andere arts.

Het akkoord voorziet voorts dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op korte termijn een wetsontwerp indient over de erkenning van de foetus, ook al bestaat er geen "formele band" tussen de erkenning van doodgeboren kinderen en het schrappen van abortus uit het strafwetboek, luidt het nog.

De meerderheid hoopt dat de oppositie zich aansluit bij haar voorstel. Maar vanuit de oppositie werden wetsvoorstellen ingediend voor een volledige depenalisering van abortus en een aanpassing van de voorwaarden. In een gezamenlijk amendement willen de oppositiepartijen de periode waarbinnen abortus mogelijk is optrekken van twaalf naar achttien weken. 

"Medische ingreep als een andere"

De Bisschoppenconferentie betreurt het akkoord. Als abortus uit het strafrecht wordt gehaald, zal zwangerschapsafbreking fundamenteel anders bekeken worden, klinkt het. "En de gevolgen daarvan zijn aanzienlijk."

De Bisschoppenconferentie herinnert eraan dat het strafwetboek borg staat voor de bescherming van de menselijke waardigheid en de fysieke integriteit van iedere persoon. "Mag deze bescherming over het hoofd worden gezien wanneer het om een menselijk leven gaat dat nog groeit naar de geboorte?", vragen ze zich af. "Waarom zou dat leven in zijn prille begin niet beschermd moeten worden alsof het nog geen leven is?"

'Mag de bescherming van de menselijke waardigheid over het hoofd worden gezien wanneer het om een menselijk leven gaat dat nog groeit naar de geboorte?'
Bisschoppenconferentie

Door abortus uit het strafwetboek te halen, riskeert het een medische ingreep te worden als een andere, luidt het. "Het is dan geen overtreding meer in de gevallen die de wet voorziet. Het wordt een recht. Wie er vragen bij stelt of wie abortus weigert, zal zich dan moeten verantwoorden. En dat laatste geldt zowel voor de arts als voor de betrokken vrouw."