Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Universiteit Antwerpen laat middelbare scholieren alvast een vak volgen

Universiteit Antwerpen.Beeld rv

Sinds maandag kunnen scholieren die volgend schooljaar de overstap maken naar het zesde middelbaar zich ook meteen inschrijven aan de Universiteit Antwerpen. Een goede overgang of toch vooral een manier om studiepunten te verspelen nog voor het studentenleven echt van start is gegaan?

Het recent opgestarte 'honours-programma' aan de Universiteit Antwerpen geeft scholieren uit het zesde middelbaar de kans om een vak van maximaal vier studiepunten op te nemen naast hun voorgeschreven leerplan. Volgens Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, moeten scholieren uitgedaagd blijven worden en biedt het programma daartoe de kans. Dat de universiteit hoopt dat die scholieren blijven hangen, is duidelijk.

Pedro De Bruyckere, pedagoog van de Arteveldehogeschool in Gent, is ervan overtuigd dat dit programma vooral voordelen biedt: "In de eerste plaats stelt het de scholier in staat om een studierichting uit te proberen vooraleer die een definitieve, misschien wel verkeerde keuze maakt. Daarnaast krijgt hij ook de kans om zich al op jonge leeftijd te verdiepen in zijn interesses." 

De Bruyckere waarschuwt wel dat dit programma niet mag worden beschouwd als een wondermiddel: "Ik heb gesproken met scholieren die het uitprobeerden en het is niet te onderschatten, het is geen makkelijke combinatie." Maar dat de kans op falen mogelijk is, ziet De Bruyckere niet meteen als negatief: "Dan ontdek je meteen dat die studierichting niets voor jou is."

'Het gaat nog steeds om een aanbod dat vrijblijvend is en moet blijven'
Pedro De Bruyckere, pedagoog Arteveldehogeschool Gent

Maar zo makkelijk kom je er niet van af: "Als je niet slaagt voor het examen, verlies je die studiepunten wanneer je een jaar later je hogere studies aanvangt", zegt De Meyer. Tine Baelmans, vicerector van het onderwijsbeleid van de Katholieke Universiteit Leuven, waar het project sinds 2011 aangeboden wordt, wil de nieuwsgierigen waarschuwen: "Het kan, maar het heeft wel effect op het individuele leerkrediet. Aan KULeuven gaat het maar om enkelingen die jaarlijks deze mogelijkheid opnemen." 

Druk

"Er is een kans op groepsdruk, maar dat is puur hypothetisch. Het gaat nog steeds om een aanbod dat vrijblijvend is en moet blijven", vindt De Bruyckere. Toch is het geen detail dat enkel de bollebozen uit de klas in aanmerking komen voor dit programma. "Er is een aanbevelingsbrief nodig van de klassenraad en die drempel is noodzakelijk. De studenten moeten echt wel uitblinken, vandaar natuurlijk ook de naam 'honours', zegt De Meyer.

Werkt dit programma dan niet het onderscheid tussen de intelligente en minder intelligente studenten in de hand? De Bruyckere denkt van niet: "Na het middelbaar gaan de scholieren toch hun eigen weg. Door dit programma wordt de overgang naar het hoger onderwijs alleen maar makkelijker gemaakt."

Ook De Meyer ontkent dit: "Het is altijd iemand die de pech heeft om als laatste te worden afgeroepen bij een rapportuitdeling. Dat is nu eenmaal zo."

Universiteit Gent opteert alvast voor een ander programma: "Wij voorzien try-outlessen waar wordt gefocust op de specifieke doelgroep en waarbij op het einde van de lessenreeks een vrijblijvend examen wordt georganiseerd, zodat de scholieren weten waar ze staan en wat ze aankunnen."