Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump draait maatregel van Obama voor meer diversiteit in scholen terug

Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions.Beeld REUTERS

De regering-Trump zal universiteiten en hogescholen vragen om in hun toelatingsprocedure geen rekening meer te houden met de etniciteit van kandidaat-studenten. Ze gaat daarmee in tegen de richtlijnen die van kracht werden onder president Obama om de diversiteit op school te vergroten. Dat meldt The New York Times.

Het principe van de positieve discriminatie werd door de regering-Obama ingevoerd met als doel een grotere diversiteit in het studentenbestand van universiteiten en hogescholen. Maar het is omstreden: volgens conservatieven kan het blanken en Aziatische Amerikanen schaden.

Volgens Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions gaan de regels verder dan wat het hooggerechtshof over de kwestie besliste. Dat oordeelde in het verleden dat universiteiten positieve discriminatie mogen toepassen om kandidaten uit minderheidsgroepen toe te laten.

De regels van Obama dwingen het departement Justitie om verder te gaan dan de wet vereist, meent Sessions. "De uitvoerende macht kan het congres of de rechtbanken niet omzeilen door richtlijnen te creëren die voorbij de wet gaan", zegt Devin O'Malley, woordvoerder van het departement.

Daarom zijn zeven onderwijsrichtlijnen nu herroepen. De regering zal er nu op aandringen dat scholen geen rekening houden met etniciteit om te bepalen welke studenten toegelaten worden. Scholen die de nieuwe richtlijnen niet volgen, kunnen vervolgd worden of hun subsidies verliezen.

Een bron binnen het departement Justitie spreekt tegen dat deze beslissing de bescherming van minderheden terugschroeft, maar zegt dat het beleid zo beter aansluit bij de wet.