Even schrikken door beverdam in achtertuin

© jdw

© jdw

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In de Barebeek in Hofstade hebben een of meerdere bevers een dam gebouwd op amper 50 meter van een woning. De bever doet het goed in Zemst: ook in Eppegem en Weerde werd hij al gespot.

Juliaan Deleebeeck

Aan een paar nachten tijd maar hadden een of meerdere bevers genoeg om een stevige dam te bouwen in de Barebeek achteraan de tuinen in de Bordekensstraat. Een eigenaar van een aanpalend bosje stelde vraatschade vast aan jonge aanplantingen. In de oevers waren grote holen gegraven.

Een buurman wierp zich meteen op het internet om informatie en raad bij de bevoegde milieudiensten in Vlaanderen. Jarn Van den Bogaert van de Beverwerkgroep noemt de verspreiding van de bever logisch.

“In 1991 startte de herintroductie in Wallonië en omstreeks 2000 in Vlaanderen. Er werden toen enkele dieren uitgezet in de Dijlevallei rond Leuven. Die kweekten en zwermen nu uit via de Dijle en de Zenne. We schatten de populatie in Vlaanderen op 150 dieren.”

De bever is beschermd, net als de dammen en burchten die hij aanlegt in waterlopen, laat het Agentschap Natuur en Bos weten. “Die mag je niet zo maar afbreken. Daarvoor is een onderzoek nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen