Oppositie wil geldkraan dicht voor in op spraak gekomen club

© Vel

Oppositieraadslid Renate Hufkens (N-VA) vraagt dat de stad Leuven de geldkraan voor voetbalclub Oud-Heverlee Leuven (OHL) dichtschroeft. Dat zegt ze naar aanleiding van het ontslag van OHL-voorzitter Jimmy Houtput en zijn mogelijke betrokkenheid bij het ontwijken van de transferregels.

Hannelore Smitz

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Jimmy Houtput ontslag genomen als voorzitter van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. Hij deed dat nadat zijn eigen naam en die van de club vernoemd werden in een Brits undercover onderzoek naar corruptie in het voetbal.

Jimmy Houtput zou zich bereid hebben getoond om mee te werken aan het omzeilen van de transferregels. De voorzitter zelf ontkent de feiten, en zegt dat hij enkel in gesprek ging om de identiteit van de ondernemer te achterhalen en rechtstreekse contacten te kunnen opzetten zodat ze de makelaars konden uitschakelen.

Veranderen van koers

Het is echter een feit dat voetbalclub OHL opnieuw in opspraak komt, wat het imago van de club niet ten goede komt na de slechte competitiestart en de onrust tussen supporters en bestuur. Deze blunder is volgens supportersclub OHL 2020 een bewijs dat de club op een slechte manier bestuurd wordt en dat het water haar financieel aan de lippen staat. OHL 2020 pleit er al langer voor dat supporters en investeerders meer inspraak krijgen in het beleid van de voetbalclub. Ze hoopt dan ook dat OHL dit dieptepunt aangrijpt om van koers te veranderen.

De N-VA vraagt op haar beurt dat de stad de geldkraan dichtdraait. “De stad heeft ondertussen al zo'n 10 miljoen euro aan OHL geleend, terwijl er steeds opnieuw dingen fout lopen bij de club”, zegt Renate Hufkens. “Het is hoog tijd dat we de geldkraan even dichtschroeven. De laatste lening die voor het stadion van OHL werd gegeven, was toegekend met opschortende voorwaarden. Die mogen nu wel ingeroepen worden. Ik verwacht een verantwoording van de rest van het bestuur, want ik kan niet geloven dat zij van niets wisten. Daarna is het hoog tijd dat het bestuur zich gaat herbronnen. Dat ze met een schone lei beginnen, en zich eindelijk opnieuw op sport gaan focussen.”

Geen gehoor

Binnen het schepencollege van Leuven vind Hufkens alvast geen gehoor. Volgens zowel schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) als burgemeester Louis Tobback (SP.A) staat de lening los van deze feiten. “Wij willen dat er een stadion komt, en we denken dat we daar financieel een goede deal hebben gedaan. Het is intussen zo goed als af, dus de geldkraan dichtschroeven is dom. Tenslotte is het stadion eigenlijk van de stad. Voor de rest zijn de problemen van OHL. Het gaat om interne problemen bij OHL en niet bij de stad”, aldus Tobback.

Ondanks dat standpunt veroordeelt de burgemeester de houding van Jimmy Houtput wel. “Hij heeft terecht ontslag genomen. Dit is werkelijk een schande. Het voetbal wordt vergiftigd door het geld, en dat is hier nogmaals gebleken. Die voetbalspelers op het veld zijn elf bvba's die tijdelijk een vereniging vormen. Ondanks dat ben ik een voetballiefhebber, en zondag ga ik naar de match kijken in de hoop dat ze winnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen