Direct naar artikelinhoud
Auteursrechten

Muziek of video op internet? Auteursrecht betalen

Muziek of video op internet? Auteursrecht betalen
Beeld ANP

Muziek of video gebruiken op internet zal binnenkort alleen nog kunnen als YouTube, Facebook of andere internetplatformen daarvoor auteursrechten betalen. Een nieuwe Europese richtlijn, die donderdag gestemd wordt, wil dat artiesten een eerlijke vergoeding krijgen.

Wie een filmpje op YouTube of Facebook zet en daarbij bijvoorbeeld een nummer van Ed Sheeran of Beyoncé gebruikt, zal dat binnenkort niet meer zomaar kunnen. Dat zal althans het gevolg zijn van een nieuwe Europese richtlijn rond auteursrechten, waar het Europees Parlement morgen over stemt. Die richtlijn bepaalt dat onlineplatformen als YouTube en Facebook licenties moeten afsluiten met de rechthebbenden - de eigenaars van de muziek, videofragmenten of foto's - en daar een vergoeding voor moeten betalen. Als ze zo'n licentie niet hebben, moeten ze via een filtersysteem ervoor zorgen dat die muziek of video's niet online komen.

Filmpjes op YouTube of Facebook plaatsen met een nummer van pakweg Taylor Swift, de meest gestreamde artiest, zal niet meer zomaar kunnen. Swift noteert met haar hit 'Shake It Off' 2,5 miljard views.Beeld Photo News

"Nu moeten Facebook of YouTube je gewoon laten weten dat je een inbreuk op het auteursrecht pleegt", zegt Tom Kestens, muzikant en voorzitter van Galm (Genootschappen Artiesten Lichte Muziek). "Die aanspraak wordt met de nieuwe richtlijn dus omgekeerd: de platformen zullen aansprakelijk zijn voor zulke inbreuken. Wat logisch is, want platformen als YouTube en Facebook verdienen veel geld met die content waar ze nu nauwelijks voor betalen."

Lees ook: De strijd om het vrije internet: wat staat er allemaal op het spel?

Apple en Spotify

Kestens en vele andere muzikanten - een petitie werd al door meer 30.000 componisten en muzikanten uit Europa ondertekend - zijn daarom voorstander van de nieuwe Europese richtlijn. Die moet ervoor zorgen dat de grote onlineplatformen hen een faire vergoeding betalen voor het gebruik van hun werk. "De tijd van het Wilde Westen op het internet zou voorbij zijn. YouTube en Facebook zullen zich niet langer als cowboys kunnen gedragen." Dat zoiets kan, tonen bijvoorbeeld Apple en Spotify, zegt Kestens. "Je kan van hen misschien ook zeggen dat ze nu nog te weinig betalen, maar we zitten wel aan tafel met elkaar en kunnen praten. Bij YouTube en Facebook is dat niet zo."

'De tijd van het Wilde Westen op het internet zou voorbij zijn. YouTube en Facebook zullen zich niet langer als cowboys kunnen gedragen'
Tom Kestens, muzikant

De nieuwe richtlijn wil niet alleen het op het internet plaatsen van muziek en video's beter beschermen, ook de uitgevers zouden erbij winnen. Voortaan zou het immers niet meer mogelijk zijn om op sites als Google News enkele zinnen uit nieuwsartikels te citeren en dan naar het artikel te linken. Ook zulke zoekmachines zouden dat alleen nog mogen doen als ze een overeenkomst hebben met de uitgevers en dus betalen voor het gebruik van die nieuwssnippers.

Of het echt zover zal komen, is nog koffiedik kijken. De nieuwe richtlijn heeft flink wat tegenstanders. Zij beweren dat het internet hierdoor armer zal worden en dat innovatie beknot zal worden. De platformen zullen alle content immers moeten controleren en auteursrechtelijk beschermde zaken weg moeten filteren. Onder meer Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Tim Berners-Lee, de grondlegger van het wereldwijde web, kanten zich daarom tegen de richtlijn en hebben zich achter de 'save your internet'-campagne geschaard.

Ook de grote platformen als Facebook en Google, de eigenaar van YouTube, kanten zich tegen het voorstel. Europarlementsleden kregen de voorbije dagen duizenden mails vanuit alle hoeken die hen vragen om het vrije internet te beschermen.