Direct naar artikelinhoud
Gent

Gentse schooldirectrice ligt onder vuur wegens plagiaat

"Ik was gehaast en ben de bron vergeten te vermelden", verdedigt directrice Hilde Allaert zich.Beeld Wannes Nimmegeers

De directrice van de Sint-Bavo-humaniora in Gent heeft de tekst van een Gentse professor overgenomen en er haar naam en foto bij gezet. Plagiaat of niet?

"Ja, ik heb een fout gemaakt." Dat zegt Hilde Allaert, sinds 2015 directeur van Sint-Bavo. "Maar niet moedwillig. Leerlingen hadden mij tussen de soep en de patatten gevraagd om het voorwoord van hun jaarboek te schrijven. Het was een erg drukke periode. Ik hoorde toen een tekst van Hendrik Vos op de radio en vond die wel passend.

"Ik heb de tekst opgezocht, maar niet gevonden. Ik heb dan het programma herbeluisterd en nota's genomen. Ik heb er een tekst van gemaakt, ondertekend en doorgestuurd. In mijn haast ben ik de bron vergeten te vermelden. Fout, absoluut."

Dezelfde komma's

Vos zelf gelooft geen snars van die uitleg. "Ik geloof niet dat deze tekst 'al luisterend' is gekopieerd. Zelfs de aanspreking, zelfs de komma's staan op exact dezelfde plaats", klinkt het.

"Ik kreeg van de directrice een mail, met de vraag of ze zich mocht laten inspireren door mijn tekst, en dat ze dan de bron zou vermelden. Maar in de dagen daarvoor hadden meerdere leerlingen en ouders me al gewezen op de diefstal. Haar vraag kwam dus te laat – de tekst was al gepubliceerd, zónder bronvermelding", zegt Vos.

Professor Hendrik Vos.Beeld ID/ photo agency

"Dat ze achteraf liegt en er zich probeert uit te praten, stoort mij nog het meest. Dit is de meest grove vorm van plagiaat die ik al ben tegengekomen."

Allaert zegt dat dit verhaal nu publiek wordt gemaakt door een dispuut met een leerling en spreekt op Radio 1 van een "afrekeningsproces". "Hij heeft iets gezocht én gevonden om mij te pakken. Ik erken dat ik een fout heb gemaakt, maar dit is buiten proportie." De leerling in kwestie ontkent.

'Dit is de meest grove vorm van plagiaat die ik al ben tegengekomen'
Hendrik Vos, Gents professor

Vos neemt geen juridische stappen. "Dit is iets waar de school zelf mee in het reine moet komen. Het lijkt me een verhaal dat je als directrice niet zomaar van je af kunt schudden. De school moet zelf maar uitmaken hoe ze daarmee omgaat." Tot een ontslag van Allaert komt het alvast niet.