Direct naar artikelinhoud
Bioscooptips

Tien films die u deze week niet mag missen

2001: A Space OdysseyBeeld Photo News

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

, en

1. 2001: A Space Odyssey

Als wij er op onze 50e verjaardag nog zo jong uitzien als 2001: A Space Odyssey, dan zullen we zielsgelukkig zijn. Met zijn grensverleggende speciale effecten was het scifi-meesterwerk van Stanley Kubrick in 1968 een grote sprong voorwaarts, en ook vandaag nog oogt dit fascinerende ruimteavontuur moderner dan heel wat hedendaagse CGI-gevaartes. In de splinternieuwe 4K-restauratie, die ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum in de zalen draait, valt dat nog meer op.

Nu in de bioscoop.

2. Hereditary

Een noodnummer voor getraumatiseerde bioscoopgangers, en speciale voorstellingen “voor angsthazen”, waarbij de zaallichten half aan blijven. De marketingcampagne rond Hereditary is dolgedraaid, en dreigt u met verkeerde verwachtingen naar de bioscoop te sturen. Ja, u moet absoluut gaan kijken. Maar verwacht u niet aan een doldwaas avondje uit. Hereditary is een complex familiedrama over trauma, rouw en erfelijkheid, dat uw geest binnendringt als een splinter onder uw nagel. De engste film van het jaar.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over de opkomst van een nieuwe golf kwaliteitshorrorfilms.

3. Incredibles 2

We hebben er eerlijk waar veertien jaar naar uitgekeken, en regisseur Brad Bird stelt niet teleur. Incredibles 2 pikt gewoon in waar de voorganger stopte en draait dan alle rollen om, met Elastigirl in het middelpunt. En dat is niet naar de zin van Mr. Incredible, die liever niet wordt afgeschreven als held nummer 1. Een vrouwelijke superheld is al lang geen statement meer. Maar Pixar doet iets wat niemand eerder durfde: de rol van de vrouw bespreekbaar maken in een blockbuster-tekenfilm.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Brad Bird.

4. Bioscoop in het park

Dat u met dit weer liever de dag afsluit op een terrasje dan in een donkere cinemazaal, we begrijpen het wel. Gelukkig keren met de zomer ook de openluchtcinema’s terug – zo kan uw plakkerige haren laten drogen in de avondbries én tegelijk van een mooie film genieten. Dit weekend wordt in het Josaphatpark in Schaarbeek een reuzescherm neergepoot. Voor de zeer schappelijke prijs van 0 euro kunt u zich in een strandstoel neervlijen om te genieten van een resem topfilms – kort, lang, fictie, documentaire, animatie, u zegt het maar. Onze favorieten: het beestige duo Paddington 2, oftewel de gezelligste film van 2017, en Fantastic Mr. Fox van Wes Anderson.

Op 7 en 8/07 op het Boogschuttersplein in het Josaphatpark (Schaarbeek).

5. 69 Minutes of 86 Days

Zonder enige vorm van commentaar registreert 69 Minutes of 86 Days het lange traject van het driejarig Syrisch meisje op de vlucht. De Noorse regisseur laat de prachtig gefilmde beelden voor zich spreken, waardoor de kijker helemaal wordt ondergedompeld in haar beleving. Een eenvoudige maar overweldigende documentaire die het migratiedebat stript van politiek en alleen het universeel menselijke overhoudt. Precies de film die we nodig hebben in de nasleep van de zaak-Mawda.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

6. The Match Factory Girl

Was u ook zo gecharmeerd door Aki Kaurismäki’s prachtige The Other Side of Hope? Dan hebt u geluk: deze zomer kunt u zich bij Sphinx verdiepen in het droogkomische oeuvre van de eigenzinnige Fin. Naast ’s mans nieuwste film worden ook 4 oudere titels geprogrammeerd. Eerste in het rijtje is The Match Factory Girl, een compact pareltje over een meisje dat in een luciferfabriek werkt, maar vooral gebrand is om wraak te nemen op haar ex-vlam, die haar bezwangerd en vervolgens gedumpt heeft. Wie er in slaagt om aan het loket de originele Finse titel Tulitikkutehtaan tyttö uit te spreken, mag wat ons betreft gratis binnen.

Van 5 tot 17/07 in Sphinx Cinema (Gent).

7. Plaire, aimer et courir vite

Een jaar na 120 Battements par minute neemt nu ook Plaire, aimer et courir vite ons mee terug naar het door aids geteisterde Parijs van de jaren 90. Niet met geheven vuist deze keer, maar wel met tedere humor, gracieuze romantiek en een tikkeltje Franse aanstellerij. De vrolijke student Arthur wordt verliefd op de wat oudere schrijver Jacques, die aids heeft en zich stilaan voorbereidt op de dood. Het zijn mooie personages die zich snel in je hart nestelen, geholpen door een zorgvuldig gekozen soundtrack. Sprankelende acteurs als Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps en Denis Podalydès houden dit potentieel zwaarwichtige drama heerlijk lichtvoetig.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. Voyage of Time

Dertig jaar lang werkte Terrence Malick aan deze natuurdocumentaire over het ontstaan van ons universum. Het resultaat is zoals te verwachten viel: oogverblindend mooi en betrekkelijk zweverig. Voyage of Time is Malicks hoogstpersoonlijke ode aan moeder Natuur, en de ultieme visualisering van Malicks wereldbeeld: in zijn ogen is alles verbonden. Op sommige momenten wilden we dat Cate Blanchett, die de esoterische voice-over insprak, wat vaker haar klep hield, maar de schitterende beelden van gorgelende geisers en elegante onderwaterwezens deden ons dat snel vergeten.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

9. Beast

Op het eiland Jersey wordt het strikt gedirigeerde zelfbeeld van de 27-jarige Moll helemaal ondersteboven gehaald wanneer haar nieuwe vlam er plots van verdacht wordt een beestige seriemoordenaar te zijn. Maar Beast is meer dan de zoveelste good-girl-meets-bad-boy-thriller. Het is ook een uitgepuurd karakterportret van een vrouw die nooit volledig tot ontwikkeling is kunnen komen. Slaat de titel überhaupt op haar vriendje? Of is het in Moll zelf dat zich een beest verschuilt?

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. A Prayer Before Dawn

Bruter dan A Prayer Before Dawn maken ze ze niet meer. Regisseur Jean-Stéphane Sauvaire deelt in het verhaal over Billy Moore, een Britse drugsverslaafde in een Thaise gevangenis, veel mokerslagen uit. Elke minuut is doordrongen van de ellende die Moore meemaakte: het vergt een speciaal talent om je film zó indringend te maken, en Jean-Stéphane Sauvaire heeft dat.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Jean-Stéphane Sauvaire.