Direct naar artikelinhoud
Hotelsector

Antwerpse hotelsector gaat strijd aan met Booking.com

Antwerpse hotels geven straks geregistreerde klanten exclusieve kortingen
Beeld Photo News

De Antwerpse hotelsector lanceert nog dit jaar een nieuw platform waarmee ze de strijd aangaat met de Amerikaanse website Booking.com. Wie zich  registreert, krijgt exclusieve kortingen. Ze doen dat in groep want "het is toch een groot risico als je die gigant boos maakt door hem alleen te trotseren".

Het principe is eenvoudig. Wie een kamer zoekt in Antwerpen zal zich kunnen registeren op een nieuw platform en zo van exclusieve kortingen genieten. Niet alleen in de hotels zelf, ook in deelnemende winkels en musea. De hotels werken daarvoor samen met ondernemersorganisatie Unizo en richten zich voornamelijk op toeristen die meerdere keren naar Antwerpen komen.

"We willen de loyaliteit van onze klanten die geregeld langskomen kunnen belonen", stelt Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association. "En ook onze hotels minder afhankelijk maken van Booking.com."

Nu wordt 42 procent van de hotelkamers in Antwerpen via bookingsites geboekt. 95 procent daarvan via Booking.com. Probleem is dat de Amerikaanse gigant de hoteluitbaters een contract laat ondertekenen waarin die zich engageren om op de eigen website geen lagere prijzen aan te bieden dan op Booking.com zelf. De site vraagt ook hoge commissies, voor Antwerpen is dat 15 procent per boeking.

'We willen de loyauteit van onze klanten die geregeld langskomen kunnen belonen. En ook onze hotels minder afhankelijk maken van Booking.com'
Didier Boehlen, voorzitter Antwerp Hotel Association

Wurgcontracten

Tegen die ‘wurgcontracten’ is al langer protest. Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) kwam daarom met een wetsontwerp dat die contracten ongedaan maakt. Dat ontwerp werd maandag goedgekeurd in de kamercommissie. Daardoor kunnen hoteluitbaters straks wél goedkopere prijzen aanbieden op de eigen websites.

Een goeie zet, vindt ook Boehlen, maar dat zal eerder op lange termijn effect hebben. Bovendien is het gevaarlijk om als individuele hoteluitbater de clausule met Booking te negeren. Want de site is heel populair en geeft bijvoorbeeld ook beoordelingen van hotels aan haar klanten. "Als je die gigant boos maakt door hem alleen te trotseren is dat toch een groot risico. Vandaar dat wij in groep actie willen ondernemen."

'Als je die gigant boos maakt door hem alleen te trotseren, is dat toch een groot risico. Vandaar dat wij in groep actie willen ondernemen'
Didier Boehlen, voorzitter Antwerp Hotel Association