Direct naar artikelinhoud
Werkloosheid

Gent leidt werkzoekenden op tot onthaalouder door op eigen kind te passen

Gent leidt werkzoekenden op tot onthaalouder door op eigen kind te passen
Beeld photonews

Gent start een project waarbij werkzoekende ouders worden opgeleid tot onthaalouder in de crèche van hun kind. Een ideale manier om kinderarmoede aan te pakken, zo toont een Oostendse kinderopvang al enkele jaren aan.

Kinderarmoede is een groot probleem. Een eerste stap om dat probleem aan te pakken, is de ouders aan het werk te krijgen. Daarom krijgen werkzoekenden voorrang in de kinderopvang, zodat hun zoektocht naar werk eenvoudiger wordt. Met het project 'Routes naar werk(en) in de kinderopvang' wil de stad Gent werkzoekende ouders ondersteunen en hen een kans bieden op een duurzame job binnen de kinderopvangsector. Daarvoor verspreidde de stad de afgelopen maanden een oproep binnen alle stedelijke kinderdagverblijven. 

Ouders die interesse tonen om te werken met kinderen kunnen een opleidingstraject starten. Daarbij brengen ze hun tijd deels op de schoolbanken en deels op de werkvloer door. Die stage kan doorgaan in de crèche waar ook hun eigen kinderen naartoe gaan. Eerst volgen nog enkele gesprekken met het kinderdagverblijf en het centrum voor volwassenenonderwijs, om te peilen naar de motivatie en de vaardigheden. "Op de eerste infosessie kwamen zo'n twintig geïnteresseerde ouders af. Daarvan zullen er wellicht een tiental ook effectief aan het traject beginnen", vertelt projectcoördinator Bjorn Martens. 

"Als ze het traject voltooien, zijn die ouders bovendien bijna zeker van een job. Onze dienst kinderopvang is constant op zoek naar personeel", vult schepen van Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere (Groen) aan. Het Gentse project krijgt voor 120.000 euro steun van het Kinderarmoedefonds. "Door de inbreng van ervaringsdeskundigen zal de kinderopvang veel beter op maat werken van mensen in armoede of andere moeilijke situaties", legt Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting die het Kinderarmoedefonds beheert, uit. 

Door ouders de kans te geven om zelf in een kinderdagverblijf te werken, sla je twee vliegen in één klap: je biedt een vaste job aan en het opvangprobleem is opgelost

Oudercrèche

Gent is niet de eerste stad die zo'n project opzet. In Oostende ging al in december 2014 De Oudercrèche van start, eveneens met steun van het Kinderarmoedefonds. Dat initiatief gaat nog een stapje verder: het gaat niet enkel om ouders van kinderen die al naar de crèche gaan, maar ook om ouders die hun jonge kinderen zelf thuis opvangen. 

"Voor ouders die niet in een vaste werksituatie zitten, is het heel moeilijk om in de kinderopvang binnen te geraken", legt Patrick Blondé, initiatiefnemer van De Oudercrèche uit. "Kinderdagverblijven zijn vaak te weinig flexibel voor mensen die bijvoorbeeld drie keer per week pas een dag op voorhand te horen krijgen dat ze 's avonds in de horeca moeten werken."

Door ouders de kans te geven om zelf in een kinderdagverblijf te werken, sla je twee vliegen in één klap: je biedt een vaste job aan en het opvangprobleem is opgelost. De afgelopen drie jaar begonnen gemiddeld tien tot vijftien ouders aan het Oostendse traject, van wie er telkens tien hun diploma behaalden. Zeven van hen konden vrijwel meteen aan de slag, zowel in de kinderopvang als elders in de sociale sector.

Lindsay Cafmeyer begon in februari 2017 aan de opleiding, liep stage in D'n Opvang in Oostende en kreeg een jaar later haar diploma. "Ik zat zonder werk en mijn dochtertje, toen één jaar oud, bleef thuis bij mij. Toen ik aan de opleiding begon, kon zij mee naar de crèche, wat natuurlijk mooi meegenomen was. Voor haar was het wel even wennen dat ze mij ineens moest delen met andere kindjes. Intussen zit ze in een andere groep, wat het eenvoudiger maakt." 

Na haar stage kon Lindsay, net als een collega, in D'n Opvang blijven werken. Ze kijkt dan ook heel positief terug op het project. "Ik heb het met heel veel plezier gedaan, heb veel geleerd en ik heb nu vast werk."

In Gent starten de opleidingen vanaf september. Ook de Antwerpse kinderopvang Félies neemt deel aan het project. Daarvoor geeft het Kinderarmoedefonds 20.000 euro. "Als we drie goede voorbeelden hebben, kunnen we dat systeem hopelijk verder uitrollen met steun van Kind en Gezin en de VDAB", zegt Rauws. 

Oudercrèche
Beeld ANP XTRA