Abortus uit strafwetboek verdeelt politici: “Historisch akkoord” versus “muizenstapje dat probleem niet aanpakt”

© BELGA

Olivier Chastel, de voorzitter van de Franstalige liberalen van de MR, reageert verheugd op het akkoord dat de vier federale meerderheidspartijen dinsdag hebben bereikt om abortus uit het strafwetboek te halen. In een mededeling spreekt hij woensdag van een “historisch akkoord”. De beslissing past volgens hem “in de vooruitgang op ethisch vlak die begin jaren 2000 is ingezet en ook tijdens deze legislatuur verderging”.

“Dit is een historisch akkoord omdat abortus een broos recht blijft dat tot constante waakzaamheid noopt”, zegt Chastel. “De vrijwillige zwangerschapsonderbreking stond nog steeds in het strafwetboek, wat voor onzekerheid zorgde bij vrouwen en artsen. Vandaag wordt eindelijk gevolg gegeven aan een eis van de vrouwenbeweging en het maatschappelijk middenveld.”

Volgens Chastel bewijst het akkoord nog maar eens “de liberale identiteit” van de federale meerderheid.

© Erik Dewaersegger

Kamerlid SP.A hekelt “muizenstapje dat probleem niet aanpakt”

Niet iedereen is even lyrisch over het akkoord. “Een muizenstapje dat in de feiten niets verandert”, zo zegt Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A). Net als andere oppositieleden betreurt ze dat het akkoord weinig wijzigt aan de termijnen in de wetgeving, maar het zit Jiroflée vooral hoog dat de meerderheidspartijen een ethisch debat via een politiek compromis willen voeren.

In de Kamercommissie Justitie zei Jiroflée “blij” te zijn dat abortus minstens wordt gedepenaliseerd en de culpabilisering van vrouwen weghaalt. “Maar dit is een muizenstapje dat in de feiten niks verandert.”

De huidige regeling rond abortus was 28 jaar geleden het gevolg van een compromis, waardoor er als gevolg van vele toegevingen zaken niet goed geregeld werden, stelde Jiroflée. Het allerbelangrijkste was de termijn van twaalf weken waarbinnen abortus kan worden uitgevoerd. “Dit is de reden waarom elk jaar 500 vrouwen naar Nederland gaan, iets waarover ik me tot in het diepste van mijn tenen schaam.”

De Vlaamse socialiste laakte dat het nieuwe akkoord opnieuw de vrucht is van een compromis “dat in de feiten niets aan het probleem verandert”. Het zit haar vooral hoog dat het parlement in het verleden over ethische thema’s in alle vrijheid kon debatteren. “Nu legt deze meerderheid haar ideologie en kijk op de samenleving op aan het hele land. Ik snap niet dat de liberale partijen MR en Open Vld in dat spelletje meestappen. Meerderheid, u moest zich schamen.”

© BELGA

Ook andere oppositiepartijen waren streng voor het akkoord binnen de meerderheid. Karine Lalieux (PS) sprak van “chantage door de conservatieve partijen, vooral CD&V, waardoor de depenalisering er enkel kan komen via een ruil”. Ze doelt daarmee op het ontwerp dat op komst is over de erkenning van de foetus. “Van alle experten die we hebben gehoord, was er slechts één tegen de depenalisering”. Olivier Maingain (DéFI) en Muriel Gerkens (Ecolo-Groen) zaten op dezelfde golflengte.

David Clarinval (MR) betreurde de “karikatuur” die de oppositie over de tekst maakt en had het over een “historische stap vooruit”, wat werd weggehoond door Laurette Onkelinx (PS). Hij kondigde aan dat het voorstel binnenkort wordt ingediend. Els Van Hoof (CD&V) en Valerie Van Peel (N-VA) vroegen de discussie ten gronde te voeren wanneer de tekst effectief op tafel ligt, wellicht volgende week.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen