Direct naar artikelinhoud
Nobelprijs

Na de schandalen: alternatief comité keert dit jaar dan toch Nobelprijs Literatuur uit

Gewezen lid van de Zweedse Academie Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault, die een crisis veroorzaakte binnen de Academie.Beeld Belga

Het lijkt erop dat er dit jaar dan toch nog een Nobelprijs Literatuur uitgereikt wordt. De Zweedse Academie schrapte de prijs dit jaar na een schandaal over seksueel wangedrag. Nu hebben meer dan honderd prominente culturele figuren de New Academy opgericht, een alternatief comité dat dit najaar zelf een prijs wil uitreiken. 

De beslissing om de prijs niet uit te reiken, volgde in mei na beschuldigingen van verkrachtingen en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen de Frans-Zweedse fotograaf Jean-Claude Arnault. Arnault is aan de Zweedse Academie gelinkt via zijn echtgenote, dichteres en gewezen lid van de Academie Katarina Frostenson. Uit protest dienden verschillende leden van het Nobelcomité hun ontslag in.

Meer dan honderd Zweedse schrijvers, acteurs en journalisten leggen zich niet bij die beslissing neer en hebben de New Academy opgericht. De bedoeling is in oktober alsnog een, weliswaar onofficiële, Nobelprijs uit te reiken. Alle Zweedse bibliothecarissen mogen schrijvers nomineren. Daarna volgt een publieke stemming en een juryronde.

Om in aanmerking te komen, moeten auteurs minstens twee boeken gepubliceerd hebben met een verhaal over 'mensen uit de wereld'. Een van de werken moet de voorbije tien jaar verschenen zijn.

De bedoeling is in oktober alsnog een, weliswaar onofficiële, Nobelprijs uit te reiken. Alle Zweedse bibliothecarissen mogen schrijvers nomineren