Lidl én Carrefour verkopen binnenkort geen plastic wattenstaafjes, rietjes en bestek meer

© INSTAGRAM JUSTIN HOFMAN/ISOPIX/AP

© Shutterstock/belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Lidl België gaat tegen eind 2019 stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, wegwerpbekers en -glazen, borden, bestek en wattenstaafjes met plastic staafje. Het is een van de concrete maatregelen die de supermarktketen neemt na de aankondiging om tegen 2025 het gebruik van plastic met 20 procent terug te dringen. Dat meldt Lidl woensdag. Ook andere winkelketens werken aan maatregelen, blijkt uit een rondvraag van VRT NWS.

adm, mtm

Lidl vervangt de plastic wegwerpartikelen door producten van alternatieve en recycleerbare materialen. Het bedrijf bekijkt momenteel de mogelijkheden met zijn leveranciers. In een tweede stap wil Lidl ook het bestek en rietjes in kant-en-klare maaltijden en bij dranken aanpakken.

LEES MEER (+). Binnenkort geen rietjes meer om van je cocktail te slurpen in een strandbar? “Eerst wachten op degelijke alternatieven”

“We gaan in onze plasticstrategie uit van een doelgerichte aanpak: vermijden, reduceren, recycleren”, legt woordvoerster Isabelle Colbrandt uit. “Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans.”

Lidl België is van plan de hoeveelheden die al ingekocht werden nog te verkopen en daarna over te schakelen op alternatieve materialen. De supermarktketen heeft al meerdere initiatieven genomen om plastic te reduceren. Zo stopt het bedrijf na de zomer met de verkoop van niet-duurzame plastic draagtassen. Het spaart daardoor jaarlijks 20 ton plastic uit. Lidl schrapte eerder al de plastic verpakking rond bananen. Dat was goed voor een reductie van bijna 5 ton plastic per jaar.

Ook Carrefour wil stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen en wil dat zelfs al vanaf het eerste kwartaal van 2019 doen, blijkt uit een rondvraag van VRT NWS. Het wegwerpplastic wordt vervangen door meer duurzame alternatieven. Delhaize stopt vanaf september dit jaar met plastic zakjes in de afdeling groenten en fruit: die worden vervangen door katoenen of papieren exemplaren.

De supermarktketens anticiperen daamee op een Europees verbod, maar daarvan is de timing nog niet beslist.

LEES OOK. Expert: “Wattenstaafjes hebben sowieso geen nut, oorsmeer verdwijnt vanzelf”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen