Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump zet streep door "onnodige" positieve discriminatie op universiteiten

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

President Trump heeft opnieuw de aanval geopend op Barack Obama's erfenis. Tot woede van de Democraten en burgerrechtenactivisten, heeft de regering een streep gehaald door richtlijnen van Obama die moesten bevorderen dat meer minderheden op universiteiten werden aangenomen.

Met het in de prullenbak gooien van een belangrijk onderdeel van Obama’s positieve discriminatie-beleid, komt Trump opnieuw tegemoet aan zijn Republikeinse achterban. Maar de maatregel zal de impopulariteit van de president onder met name zwarte Amerikanen nog verder vergroten.

"Onnodig, gedateerd, in strijd met andere wetten en ongepast", zo noemde minister van Justitie Jeff Sessions de ruim twintig aanbevelingen aan universiteiten om ras een rol te laten spelen bij het toelaten van studenten. De regering-Obama hoopte op deze manier te bereiken dat universiteiten meer een afspiegeling zouden worden van de Amerikaanse samenleving, met name met betrekking tot het aantal zwarte studenten. 

Volgens Sessions was Obama echter flink in de fout gegaan met zijn aanbevelingen om scholen aan te zetten tot positieve discriminatie. "In de regering-Trump herstellen wij het recht", aldus Sessions.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar de minister had amper zijn besluit bekendgemaakt of hij werd overladen met kritiek. "De regering-Trump is onverschillig als het gaat om de vernietigende consequenties van systematisch racisme", tweette de Democratische partijvoorzitter Tom Perez. "Democraten geloven dat een goede opleiding de deuren opent voor kansen en dat iedereen een plek verdient aan de tafel."

'Belediging'

Ook de burgerrechtenbeweging NAACP was boos. "Door scholen aan te moedigen om ras niet mee te laten wegen bij het toelatingsbeleid, ondermijnt president Trump de voordelen van diversiteit op scholen." De Democratische minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, sprak van een "belediging van de waarden van ons land".

Amerikaans president Trump eerder dit jaar bij een American footballwedstrijd tussen de universiteiten van Georgia en Alabama.Beeld AFP

Positieve discriminatie (‘affirmative action’) is al decennialang een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. Conservatieven vinden het voortrekken van minderheidsgroepen op de werkvloer en in het onderwijs onzinnig en discriminerend, onder andere tegenover blanken. Maar de Democraten en burgerrechtenactivisten zien het als een belangrijk instrument om de sociale en economische achterstand van de zwarte Amerikanen, die zo’n 13 procent van de 325 miljoen Amerikanen uitmaken, weg te werken.

Vorig jaar kregen de tegenstanders van positieve discriminatie in het onderwijs een belangrijk instrument in handen toen uit een studie bleek dat het voortrekken van zwarte en latino-studenten de belangrijkste universiteiten niet meer divers heeft gemaakt. Sterker nog, deze twee groepen zijn nog meer ondervertegenwoordigd op de honderd topuniversiteiten dan 35 jaar geleden, zo bleek uit een analyse van The New York Times

Conservatieven vinden het voortrekken van minderheidsgroepen op de werkvloer en in het onderwijs onzinnig en discriminerend, onder andere tegenover blanken

Slechts zes procent van de eerstejaars op deze universiteiten was zwart, terwijl zwarte Amerikanen 15 procent vormen van de leeftijdsgroep die naar de universiteit kan. Meer latino's zitten nu op de topuniversiteiten, vergeleken met begin jaren tachtig, maar dit hadden er veel meer moeten zijn gezien de flinke groei van de latino-bevolking in de afgelopen dertig jaar. Op de minder bekende universiteiten nam het aantal zwarten en latino's wel toe.