Direct naar artikelinhoud
Sociale maatregelen

Voortaan kan u ouderschapsverlof ook in halve dagen opnemen

Voortaan wordt het mogelijk om ouderschapsverlof per halve dag op te nemen. Ook één dag om de twee weken opnemen zal binnenkort kunnen.Beeld thinkstock

Ouderschapsverlof zal voortaan per halve dag kunnen worden opgenomen. Ook de andere verlofstelsels worden versoepeld. Daarover bereikten de meerderheidspartijen eindelijk een akkoord.

Elke ouder krijgt per kind vier maanden ouderschapsverlof, dat hij of zij kan opnemen tot het kind twaalf jaar is. Vandaag kun je dat ouderschapsverlof voltijds, halftijds of één dag per week opnemen. In de toekomst zal het echter mogelijk worden om ook een halve dag per week te nemen, of een dag om de twee weken. "We zien dat mensen nu vooral die formule van een dag per week gebruiken. Heel veel mensen zitten echter te wachten op meer flexibiliteit. Denk aan ouders die in co-ouderschap zitten", legt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri uit.

Lanjri diende anderhalf jaar geleden al een wetsvoorstel in, maar er kwam geen schot in de zaak. Nu hebben de meerderheidspartijen in de commissie sociale zaken een politiek compromis bereikt. Ze sloten een 'flexibiliteitsdeal' waarin zes wetsvoorstellen worden gebundeld. Inhoudelijk hebben die soms niets met elkaar te maken, maar op die manier kan elke partij met een trofee uitpakken.

Het ouderschapsverlof wordt, net als de andere 'thematische verlofstelsels', zoals verlof voor medische bijstand en palliatief verlof, nog versoepeld. Behalve CD&V drong ook N-VA daarop aan. In de toekomst zal dat verlof niet langer in blokken van een maand moeten worden opgenomen. Dat kan voortaan per week. "Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand ook halftijds ouderschapsverlof zal kunnen opnemen door de ene week helemaal niet te werken en de week daarna in een voltijds regime", legt Jan Spooren (N-VA) uit. Daarvoor is wel steeds de toestemming van de werkgever nodig.

Wat verandert er?

- Ouderschapsverlof kan per halve dag worden opgenomen

- Ouderschaps-, bijstands- of palliatief verlof kan per week en niet langer per maand worden opgenomen

- Adoptie- en pleegouders krijgen evenveel verlof als natuurlijke ouders

- Zondagswerk kan voortaan onbeperkt

- Scholingsbeding wordt uitgebreid naar knelpuntberoepen

- Mensen met een beperking die gaan samenwonen worden niet langer financieel gestraft

Ook het adoptie- en pleegzorgverlof wordt aangepast. Nu hangt dat verlof af van de leeftijd van het kind: hoe jonger het kind, hoe meer verlof je krijgt. Wie een kind ouder dan acht jaar in huis neemt, krijgt op dit moment geen verlof. Die discriminatie wordt nu weggewerkt. De redenering hierachter is dat er tijd nodig is om je te hechten, hoe oud het kind ook is. 

Elke ouder begint daarom met zes weken adoptie- of pleegzorgverlof. Daar komen tegen 2027 nog vijf weken bij voor beide ouders samen. Zo komen ze op termijn samen aan zeventien weken, wat evenveel is als natuurlijke ouders, die vijftien weken moederschapsverlof en twee weken geboorteverlof krijgen.

Zondagswerk

Ook Open Vld haalde enkele trofeeën binnen. Zondagswerk wordt versoepeld. Nu kunnen handelaars in kustgemeenten en toeristische centra werknemers maximaal dertien zondagen tewerkstellen buiten het toeristisch seizoen. Die regeling is volgens Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne absurd. "De winkels mogen in principe alle zondagen open zijn, maar de arbeidswetgeving verbiedt hen om personeel in te zetten" Daarom wordt de arbeidswet aangepast, waardoor die beperking wordt opgeheven.

'Heel veel mensen zitten te wachten op meer flexibiliteit. Denk aan ouders die in co-ouderschap zitten'
Nahima Lanjri, CD&V

Een andere liberale eis was dat het scholingsbeding wordt uitgebreid. Vandaag is het al zo dat een werknemer die via zijn werkgever een opleiding heeft genoten, niet zomaar naar een andere werkgever kan vertrekken. Maar dat gold enkel voor werknemers die minstens 33.221 euro bruto per jaar verdienen. Die loondrempel verdwijnt, waardoor de bescherming voor de werkgever ook zal gelden voor opleidingen in knelpuntberoepen.

Tot slot wordt op vraag van MR ook de 'prijs voor de liefde' afgeschaft. Personen met een beperking die gaan samenwonen met hun partner, verliezen nu een deel van hun uitkering. Om dat te voorkomen, wordt het inkomensplafond van de partner opgetrokken van 22.450 euro naar 39.287 euro.