Direct naar artikelinhoud
Somalië

Terreurgroep Al Shabaab verbiedt… plastic zakjes

De aan Al-Qaeda gelinkte beweging Al Shabaab verbiedt voortaan plastic zakjes en de kap van zeldzame bomen.Beeld Reuters

Al Shabaab wil af van plastic zakjes. Die zijn voortaan verboden in de gebieden die de terreurgroep in handen heeft. Dat kondigde een leider aan op een Somalisch radiostation.

De islamitische terreurgroep Al Shabaab wil komaf maken met plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Die vormen namelijk een "ernstige bedreiging" voor zowel mens als veestapel, zegt Mohammed Abu Abdullah, leider in de Somalische regio Jubaland. Plastic zakjes zijn voortaan verboden, net als de kap van zeldzame bomen. Dat kondigde hij aan in een radio-uitzending. Hoe dat verbod zal worden gehandhaafd, of welke straffen er tegenover staan, is nog niet duidelijk.

De terreurgroep, die vaak bloederige aanslagen uitvoert in buurland Kenia, heeft dus een hart voor ecologische kwesties. Toch hoeven deze nieuwe regels niet te verbazen. Zo leverde de Jemenitische tak van Al Shabaab in 2016 al kritiek op toenmalig Amerikaans president Barack Obama. Hij zou zich niet voldoende hebben ingespannen voor het klimaat. 

De Somalische terreurgroep is al zo'n zeven jaar verdreven uit hoofdstad Mogadishu, maar is nog lang niet verslagen. In verschillende gebieden in het land zwaait het nog altijd de plak. In die gebieden zijn deze nieuwe regels nu van kracht.

Al Shabaab bekritiseerde eerder al Barack Obama, die te weinig zou hebben gedaan voor het klimaat