Direct naar artikelinhoud
Migratie

"Belgisch team onderweg naar Malta om migranten Lifeline te interviewen"

Het ngo-schip meerde op 27 juni aan in de haven van Valletta, op Malta. Ons land zal maximum 15 van de ongeveer 230 geredde migranten opnemen.Beeld AFP

Een team van de Belgische asiel- en migratiediensten is onderweg naar Malta om migranten van het schip Lifeline te interviewen. Dat meldt staatssecretaris Theo Francken via Twitter. 

Het team bestaat uit vijf mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Eén van hen is gespecialiseerd in vingerafdrukken. 

Op basis van een lijst die opgesteld werd door de Maltese autoriteiten zal het team enerzijds nagaan of de migranten interesse hebben om een asielprocedure op te starten in België, en anderzijds controleren of de betrokkenen voldoen aan de criteria, zoals de nood aan bescherming, licht Roosemont toe. De vijf maken enkel een selectie op basis van de interviews die ze afnemen. Vrijdagavond keren ze terug naar huis. Nadien dienen nog een aantal praktische formaliteiten vervuld te worden, zoals het afleveren van de nodige reisdocumenten en de tickets om naar België door te reizen, aldus nog de DVZ-baas.

Twitter bericht wordt geladen...

Eenmalige operatie

De staatssecretaris had precies een week geleden aangekondigd dat ons land maximaal 15 migranten van de Lifeline zal opnemen uit landen met een hoge erkenningsgraad. Het gaat om een eenmalige operatie, benadrukte Francken toen. 

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline had zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten aan boord, maar mocht niet in Italië aanmeren. Uiteindelijk kreeg het schip de toestemming om een Maltese haven binnen te lopen. Francken heeft van zijn Maltese collega de verzekering gekregen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de ngo die het schip gecharterd had. 'Europe = solidarity', zegt hij nog in zijn tweet.

De missie duurt tot vrijdagavond, zegt directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, Freddy Roosemont, in een gesprek met Belga.