Direct naar artikelinhoud
Economie

Conflict tussen VS en China escaleert: "Dit is officieel een handelsoorlog"

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump zijn een gevaarlijk rondje armworstelen begonnen.Beeld AP

Het handelsconflict tussen China en de VS verergert. "De maatregelen en tegenmaatregelen zijn van een dusdanige orde dat we gerust van een escalerende handelsoorlog mogen spreken", zegt professor Glenn Rayp (UGent).

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met nieuwe importheffingen van 10 procent op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar (zo'n 172 miljard euro). Die komen bovenop de eerdere heffingen van 25 procent op producten, ter waarde van 50 miljard dollar (zo'n 43 miljard euro).

Zoals te verwachten was, reageerde China op die eerste heffingen met tegenmaatregelen voor dezelfde waarde op onder meer Amerikaans vlees, tabak en auto's. Met zijn antwoord van nieuwe invoerheffingen opent Trump een nieuwe episode in het handelsconflict.

Als China hierop ook weer reageert met heffingen, dan houdt Trump nóg een pakket producten achter de hand, voor nog eens 200 miljard dollar. Volgens het financiële persbureau Bloomberg heeft Trump zijn handelsgezant Robert Lighthizer al de opdracht gegeven om te kijken op welke producten nog importheffingen in te voeren zijn. Het zou gaan om een waslijst van liefst 818 Chinese producten, voornamelijk componenten en onderdelen voor de industrie.

Volgens Reuters zijn de Chinese tegenmaatregelen effectief al in de maak. Het ministerie van Handel stuurde een verklaring de wereld in: "Deze praktijken van extreme druk en chantage wijken af van de onderwerpen waar we het over eens zijn, het is een teleurstelling voor de internationale gemeenschap."

'Bondgenoten'

"De totale waarde van de Amerikaanse heffingen, als deze dreigementen worden uitgevoerd, zou van dezelfde omvang zijn als de volledige export van China naar de VS", zegt professor internationale handel Glenn Rayp (UGent). De heffingen die Trump in zijn totaliteit tegenover China wil invoeren bedragen 450 miljard dollar (zo'n 386 miljard euro), terwijl de totale export van China naar de VS vorig jaar zo'n 505 miljard dollar (of 434 miljard euro) bedroeg, blijkt inderdaad uit cijfers van het Amerikaanse bureau voor de statistiek. "Dit gaat niet meer over enkele gerichte producten, dit vertegenwoordigt de totale handel", zegt Rayp. "Dit mag je in zo'n geval gerust een handelsoorlog noemen."

De sancties zijn ingesteld vanwege de in Trumps ogen 'oneerlijke handelspraktijken' van China. De reden voor zijn harde opstelling is volgens Rayp de tussentijdse verkiezingen in november. "Hij moet absoluut het Huis van Afgevaardigden en het Congres in Republikeinse handen weten te houden. Als hij dat verliest, heeft hij de handen niet meer vrij."

Anderzijds heeft Trump gelijk, zegt Rayp. "Er is inderdaad een probleem met China en zijn omgang met bijvoorbeeld het intellectueel eigendomsrecht. Daar heeft Europa ook last van. Alleen drijft Trump Europa en China nu in elkaars armen als bondgenoten, terwijl we dat eigenlijk helemaal niet willen zijn. Maar door zijn aanpak en heffingen op Europese import hebben we geen keuze om een front te vormen mét China en tégen de VS."

'Als de twee grootste economieën van de wereld een dergelijk conflict uitvechten, dan kan dat niet zonder gevolgen blijven'
Glenn Rayp, professor internationale handel (UGent)

'Recessie'

Volgens Rayp zal die escalatie ook gevolgen hebben voor de wereldeconomie. "Als de twee grootste economieën van de wereld een dergelijk conflict uitvechten, dan kan dat niet zonder gevolgen blijven."

Ook Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis liet zich al pessimistisch uit over de op handen zijnde escalatie. Met een handelsoorlog verliest de hele wereldeconomie en stevenen we af op een recessie, zo bleek eerder deze week bij de voorstelling van de economische vooruitzichten. De prognose is dat de economische groei met gemiddeld 2,5 procent zou worden aangetast. Opmerkelijk is dat de VS het minste te verliezen hebben. Het effect op hun bruto binnenlands product zou slechts 1,3 procent bedragen, tegen 3,8 procent in Duitsland of zelfs 4,3 procent in China. Hoe meer een land exporteert, hoe zwaarder het wordt getroffen, is de logische verklaring. Maar uiteindelijk verliest iedereen.