Direct naar artikelinhoud
Acties gevangenissen

Gedetineerden Sint-Gillis dagvaarden de Belgische staat

Gedetineerden Sint-Gillis dagvaarden de Belgische staat
Beeld Photo News

Dertien gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis starten een kort geding tegen de Belgische staat. Ze vinden dat de acties in de gevangenis hun recht op onder meer bezoek, een dagelijkse douche en een wandeling schaden en eisen een dwangsom van 1.000 per dag elk. Dat bevestigt de advocaat van de gedetineerde, Hamid El Abouti, nadat de zender RTL-TVi over het kort geding had bericht.

De advocaat won in 2016 in eerste aanleg en beroep al een zaak van een twintigtal gedetineerden tegen de Belgische staat. De toen opgelegde dwangsommen - in totaal 160.000 euro volgens de advocaat - werden volgens hem uiteindelijk niet betaald omwille van procedurele redenen. Hamid El Abouti zegt de nodige stappen te hebben ondernomen opdat dit niet opnieuw zou gebeuren. De zitting zou vrijdag of maandag moeten plaatsvinden.

Eerder vandaag hadden de vakbondsafgevaardigden van ACV en ACOD) een voorstel overgemaakt aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om tot een oplossing te komen in het debat over minimale dienstverlening in de gevangenissen. Als Geens het voorstel in overweging wil nemen, zullen de stakingen in de gevangenissen tijdelijk opgeschort worden.

"Het is simpel", zegt Gino Hoppe van ACOD. "We stellen een actieplan voor waarin zowel het recht op staken als de rechten van gedetineerden gerespecteerd worden."

De bonden hebben een actieplan opgesteld waarbij de rechten van de gedetineerden "op bepaalde tijdstippen" gewaarborgd worden bij een staking. Een deel van het personeel zou in dat geval aan het werk blijven om te garanderen dat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

Minimale dienstverlening

Het gaat echter niet om een minimale dienstverlening, zegt Hoppe. "Er is geen sprake van een aanval op het stakingsrecht, er is geen sprake van minimale dienstverlening, er is geen sprake van een gouverneur die mensen kan opvorderen."

Volgens Hoppe is het voorgestelde actieplan min of meer te vergelijken met de alternerende staking die de bonden nu hanteren. Daarbij wordt afwisselend gestaakt in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. "Daar staat echter niets over op papier, we gaan dat in een document zetten", zegt Hoppe.

'We stellen een actieplan voor waarin zowel het recht op staken als de rechten van gedetineerden gerespecteerd worden'
Gino Hoppe van de vakbond ACOD

De bonden stellen voor om het overleg uit te stellen tot 20 augustus, zodat de minister het voorstel kan bestuderen. Als Geens akkoord gaat om het overleg uit te stellen, zullen de vakbonden ook de acties in de gevangenissen opschorten.
Vandaag is 69,61 procent van het personeel in de Vlaamse gevangenissen aan het werk. In Wallonië is dat 70,30 procent. In Sint-Gillis is slechts 35,71 procent van het personeel aan de slag, in Bergen 37,84 procent.

Geens: "Te vroeg voor ja of nee"

"Ik heb gisteren met de vakbonden gesproken en zal dat morgen opnieuw doen. Vrijdag pleeg ik overleg binnen de regering", zei Geens aan de VRT. "Wat het voorstel zelf betreft, is het te vroeg voor mij om ja of nee te zeggen. Maar ik wijs er wel op dat de Raad van Europa vraagt dat er elke dag bepaalde diensten worden gepresteerd, en niet de ene dag wel en de andere dag niet." Een wandeling moet er bijvoorbeeld elke dag zijn, klinkt het. Geens zal het voorstel "constructief bekijken".

De minister wijst erop dat volgens de internationaal erkende normen er dagelijks kwalitatieve maaltijden, medische zorgen, één uur wandeling in open lucht, contact via briefwisseling, bezoek van advocaat, consulaire of diplomatieke diensten, en vertegenwoordigers van godsdienst of levensbeschouwing geleverd moeten worden en in beperkte mate ook lichaams- en omgevingshygiëne en contact via briefwisseling, bezoek of telefoon.

Op het eerste zicht strookt het voorstel van de vakbonden - 1 dag volledig staken, 1 dag minimale dienstverlening - niet met deze internationaal erkende normen. Daarnaast lijkt de kans groot dat een staking de facto langer zal duren en dat de organisatie van de gevangenis in het gedrang komt, onder meer inzake detentieplanning of de werkschema's van gevangenisarbeid.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA