Tientallen dierenrechtenactivisten dringen slachthuis van Tielt binnen en ketenen zich vast

Een zeventigtal dierenrechtenactivisten zijn donderdagochtend vroeg binnengedrongen in het Exportslachthuis in Tielt. Ze namen een varken mee en blokkeerden daarna de doorgang naar de slachtplaats. De actie is intussen beëindigd, alles is rustig verlopen.

adm

“Rond 4.30 uur deze ochtend hebben tientallen actievoerders een zijdeur van het slachthuis geforceerd”, bevestigt de politie van Tielt. Op dat moment waren verschillende werknemers van het Exportslachthuis aanwezig in het bedrijf. Zij verwittigden onmiddellijk de politie.

“Na alle schandalen is het slachthuis van Tielt uitgerust met camerabewaking”, schrijft de dierenrechtenorganisatie op Facebook. “Maar ze doen weinig anders dan de huidige situatie van mishandelde dieren erger te maken. Een schone dood onder videotoezicht is niet waar wij voor staan. Hoog tijd om deze nutteloze slachtingen te beëindigen.”

Na de ‘bevrijding’ hebben een aantal van de activisten zich vastgeketend aan de hokken van de dieren en de slachtinstallaties. Intussen heeft de politie de activisten uit de gebouwen verwijderd. “We zijn met hen beginnen onderhandelen, maar alles is rustig verlopen. Ze hebben geen geweld gebruikt”, aldus de korpschef van de politiezone Tielt aan VRT. “We hebben hen uiteindelijk zélf losgemaakt, aangezien ze dat zelf niet wilden doen.”

Aanvankelijk was sprake van een veertigtal activisten, maar volgens de politie gaat het toch om zeker zeventig aanwezigen. “Ze zaten zodanig dicht bij elkaar dat het moeilijk was om een precies aantal te kennen.”

Nog volgens de politie betreft het voornamelijk Franse actievoerders en werden ze allemaal geïdentificeerd. Er werden pv’s opgesteld en ze zullen verhoord worden. “Nu brengen we ze richting Franse grens”, klinkt het nog.

“De actievoerders riskeren verschillende aanklachten, waaronder diefstal met braak en eventuele bendevorming” zegt de politie. De zaak is nu in handen van het parket.

“Dit gaat er ver over”, GAIA en Animal Rights fronsen wenkbrauwen

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat weten niet te spreken te zijn over actie. “Dit gaat er ver over”, klinkt het. “Ik heb vanzelfsprekend geen probleem met actie voeren maar het gaat er wel ver over als men uit het diepe Frankrijk komt om met geweld actie te voeren tegen dierenmishandeling en zich zelf gaan bezondigen aan dierenmishandeling.”

© Karel Hemerijckx

Nadine Lucas van het Belgische Animal Rights (die de bal aan het rollen bracht met undercoverbeelden zie video hieronder) reageert scherp op de actie. “Deze manier van werken haalt niets uit”, zegt ze aan VRT. “Op die manier breng je dierenleed niet in beeld.”

Nog volgens Lucas is dat ene varken wel gered, maar zulke acties zetten niet aan tot een mindere vleesconsumptie. Ook GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch heeft een aantal bedenkingen. “Zijn er in Frankrijk geen slachthuizen genoeg? Het heeft iets napoleontisch.”

“We doen ons best”, zegt slachthuis

Het Exportslachthuis laat weten respect te hebben voor de maatschappelijke rol van dierenrechtenorganisaties, maar ze betreuren de hardhandige manier waarop de activisten vandaag zijn opgetreden. “Onze werknemers zijn heel hard geschrokken”, vertelt CEO Thomas De Roover De Brauwer. De CEO betwijfelt ook of het dier dat de activisten meenamen het transport zal overleven.

“We doen als bedrijf ons uiterste best om een modelslachthuis te zijn, zeker na de gebeurtenissen van vorig jaar”, vertelt De Roover De Brauwer. “Transparantie staat bij ons centraal. Iedereen kan een kijkje komen nemen, als dat maar op een serene en respectvolle manier gebeurt.” Het is nog niet duidelijk of het bedrijf klacht zal indienen tegen de dierenrechtenactivisten. “We willen eerst de rust laten terugkeren bij de dieren en de productie heropstarten”, legt de CEO uit.

Wat is speciesisme?

De actievoerders van ‘269 Liberation Animale’ noemen zichzelf ‘anti-speciesisten’, ze staan voor radicale gelijkheid tussen mens en dier. In dat gedachtegoed is het verschil tussen mens en dier arbitrair en discriminerend. Volgens het anti-speciesisme is er geen moreel verschil tussen het slachten van een dier en het doden van een mens.

Omstreden slachthuis

Het slachthuis van Tielt is uiterst omstreden. Vorig jaar doken choquerende undercoverbeelden (zie video hieronder) op waarop te zien was hoe dieren er zwaar mishandeld werden. De dieren worden geschopt en geslagen. Na een golf van verontwaardiging besloot minister van Dierenwelzijn Weyts (N-VA) het slachthuis tijdelijk te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen