© BELGAIMAGE

Ook Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje wegens MH17

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje in verband met het onderzoek naar de ramp met de MH17. De ambassadeur moet zich maandag melden op het ministerie in Moskou, blijkt uit een verklaring. Eerder op de dag werd de Russische ambassadeur in Den Haag al in verband met hetzelfde onderzoek ontboden.

De Nederlandse ambassadeur zal uitleg krijgen over waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek “een verkeerde richting uit”, liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten. In de verklaring stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerste resultaten van het JIT “worden gepresenteerd als de enige waarheid en wordt geen ruimte gelaten voor twijfel en bezwaren”.

Verder werd vrijdagavond gesteld dat de ambassadeur zal worden medegedeeld dat “belangrijke, objectieve informatie van Russische zijde is genegeerd”. Dat leidt er volgens het ministerie toe dat “medewerking van Russische experts aan het onderzoek uiteindelijk wordt ondermijnd”. Tevens komen de werkelijke toedracht van de tragedie en de pogingen de schuldigen te vervolgen in het geding, aldus de Russische verklaring.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kennis genomen van het ontbieden van zijn ambassadeur. Het wacht het gesprek maandag af, aldus een woordvoerster.

De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, werd eerder op de vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ontboden in verband met eerdere Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar vlucht MH17. Volgens Koenders is de diplomaat “te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is”.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden woensdag dat de lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die op 17 juli 2014 het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer