37 gevangenen weigeren terug te keren naar hun cel in Antwerpen: “Onmenselijke omstandigheden”

© Jan Van der Perre

37 gedetineerden in de gevangenis aan de Antwerpse Begijnenstraat hebben donderdagochtend geweigerd terug te keren naar hun cel. Daarmee wilden de gevangenen hun onvrede laten blijken met de situatie die is ontstaan door de cipiersstaking.

jtp

De gevangenen weigerden donderdagochtend iets na 11 om na hun ochtendwandeling terug naar hun cellen te gaan. “De situatie is onhoudbaar geworden: de temperatuur in de cellen loopt op tot 30 graden, en we mogen maar één keer per week douchen”, aldus een gevangene. “We mogen onze cellen om de drie tot vier dagen voor een uur verlaten, de rest van de tijd zitten we binnen. Dit is onmenselijk. Met deze hongerstaking willen wij onze kant van het verhaal laten horen: wij zijn de grootste slachtoffers van deze staking.”

Gevangenisdirecteur Christophe Martens erkent dat de omstandigheden voor de gevangenen door de nu al twee weken aanslepende cipiersstaking “inderdaad verre van optimaal” zijn. “Na twee weken begint de staking door te wegen: weinig of geen bezoek, slechts af en toe een wandeling, beperkt telefoneren... Die mensen raken gefrustreerd, want hun rechten worden geschonden. Gelukkig blijven ze rustig en gaan ze volwassen het gesprek aan, we proberen nu met hen overleggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen