Frank Eeckhout
Volledig scherm
© Frank Eeckhout

Gemeenten voortaan strafbaar, niet enkel burgemeesters en schepenen

Gemeenten, OCMW's en overheidsdiensten zullen binnenkort strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor misdrijven. De Kamer keurde daarover vandaag unaniem een wetsvoorstel van de meerderheidspartijen goed. Gemeenten kunnen momenteel niet voor de strafrechter gedagvaard worden, omdat deze in de strafwet "immuniteit" genieten. In de praktijk worden daardoor de burgemeester of schepenen persoonlijk gedagvaard voor, bijvoorbeeld, een ongeval in hun gemeente.

11 reacties

  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Dat toepassen op de vakbond zou al even dwaas kunnen zijn. Leden kunnen dan ongestraft de vandaal uithangen en de organisatie draait er voor op.
  • wim CLAES

    6 jaar geleden
    dus de burgemeester en schepenen moeten zich geen zorgen meer maken om de juridische gevolgen van hun beslissingen, en worden op geen enkele manier meer geconfronteerd met de gevolhen ervan. de gemeente dus de burger betaalt in dat geval, bvb bij de sluiting van een fabriek. strafrechtelijke boetes hebben een aanzienlijke budgettaire weerslag op de financieen van een gemeente maar de slachtoffers gaan sneller vergoed worden.met potscherven dan?Begrijpe wie begrijpe kan.
  • joseph verbeke

    6 jaar geleden
    Burgemeesters en schepenen,die zullen gelukkig zijn want nu kunnen ze de schuld op iemand anders schuiven!
  • emiel wouters

    6 jaar geleden
    Voila het staat weer netjes op papier. Nu nog klasseren en we spreken er niet meer over.
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Het komt er eigenlijk op neer dat de bestuurders vrijuit gaan en de belastingbetaler in het vervolg opdraait voor hun fouten. Zoals Sauwens die veroordeeld werd wegens het onwettig sluiten van een kaasfabriek. In de toekomst is het eigenlijk de belastingbetaler die veroordeeld wordt en mag opdraaien voor de veroorzaakte schade. Een goede zaak is dat dus niet. Als je wil besturen moet je de verantwoordelijkheid ook willen dragen.